Мария Габриел не потвърди 8 март като краен срок за споразумение

Вицепремиерът отказа да даде оценка на работата на военния министър

29.02.2024 | 12:36 Редактор: Вяра Димова

Вицепремиерът Мария Габриел не потвърди, че датата 8 март, спомената от лидера на ГЕРБ като краен срок за споразумение между партиите в управлението, е окончателна. Тя уточни, че в предходните дни ще се проведе конгрес на ЕНП, но който ще бъде избран водещият им кандидат и тя ще се концентрира върху тази задача.

Габриел е домакин на конференцията "Многополюсен свят и външнополитическа стратегия: предизвикателства и перспективи пред България" в Дома на Европа в София.

Габриел коментира, че коалиционното споразумение към ПП-ДБ все още не е обсъждано в партия ГЕРБ и припомни позицията си, че няма да подпише предложения по-рано меморандум.

Тя отказа да даде оценка на работата на министър Тодор Тагарев, тъй като първо трябва да я представи пред премиера Николай Денков.

На въпрос кои са границите, които Габриел никога няма да прекрачи в името на продължаване на управлението, тя заяви: "Границата на Конституцията, демокрацията, върховенството на закона и добрите европейски практики".

На въпрос дали вярва в ротацията или изборите ще са по-добър сценарий, тя отговори, че вярва в диалога в това, че държавата има нужда от стабилност, че трябва да може да се носи отговорност, че страната е свършила много работа последните 8 месеца.

"Наша отговорност - на премиера Николай Денков, на министрите и на парламентарните групи, е това да продължи", заключи Габриел.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)