Денков: Габриел се бави с оценката на министрите, правосъдната система не работи

Министър-председателят се надява, че разговор с вицепремиера ще бъде проведен в следващите дни

01.03.2024 | 10:58 Редактор: Деси Николова
Денков: Габриел се бави с оценката на министрите, правосъдната система не работи

Вицепремиерът Мария Габриел се бави с оценката си на министрите, за да може да влезе в дълбочина и да прецени ще може ли да продължи работата си с тях след ротацията. Това заяви премиерът акад. Николай Денков.

"Още преди месец имах информация, която беше предоставена и на Габриел, за това във всяко едно министерство кое е изпълнено, кое - не е. Обменихме тогава набързо няколко думи по отношение на това как изглежда картината, но остана оттогава да се срещнем и да обсъдим един по един министрите. Този разговор още не се е състоял, но очаквам да се случи през следващите дни", каза Денков.

Той отговори защо Габриел се бави вече месец с оценката си на министрите. 

"На нея ѝ трябва време да влезе в дълбочина, да проведе разговори с всеки един от тези министри и тя проведе разговори с тях, да разбере какви са причините, ако нещо не е изпълнено, и да може да си състави мнение ще може ли да работи с този човек след това", обясни Денков.

"Истинският проблем е, че нашата правосъдна система очевидно не работи както трябва, така че полагаме огромни усилия, за да може да се изчисти от дълбоки проблеми, които станаха отново очевидни през последните седмици и дни, и съответно да може да се рестартира, така че който е направил нарушение на закона и е корумпиран, да си получи съответното възмездие от институциите. Това, което виждам - лепенето на етикети "този е такъв" и "онзи е друг" може да помага в някакви политически спорове, но не води до устойчиви резултати", заяви министър-председателят, цитиран от "24 часа".

Денков не отговори дали би поискал оставката на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. По-рано днес Бойко Борисов заяви, че не вижда никакви причини за това.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR