Денков към ГЕРБ: Не поемам ангажимент, докато не видя споразумението в писмен вид

Мария Габриел също заяви, че чака да види ясно разписани ангажименти

29.02.2024 | 18:42 Редактор: Вяра Димова

Нова фаза по пътя към ротацията. Бойко Борисов ще изчака партньорите си от "Продължаваме Промяната - Демократична България" да помислят за предложеното коалиционно споразумение до 8 март. Ако не го приемат - страната отива към избори

"На 5 март ще представя споразумението, на 6 март ще го дам на "Продължаваме промяната - Демократична България" да го четат.  На 8 март, ако сме се разбрали, вървим напред. Ако не сме - гласуваме оставката на кабинета "Денков" и отиваме на избори", каза Борисов.

Кирил Петков обаче заподозря друго в графика, предложен от Борисов: "Скептичен съм към реалната идея да се договорят с нас. Правят се моноспектакли. Днес чух от тях само избори и ще ви даде някакъв документ. Няма логика".

Делян Пеевски се оказа арбитър между управляващите. 

"Ще разберем тогава дали са разбрали "Продължаваме промяната - Демократична България" къде са или са дечица в детската градина. Правителство да има за ДПС е важно. Държавата не трябва да бъде хвърляна в криза", категоричен е Пеевски.

Без епитети и емоции, премиерът Николай Денков категорично заяви, че без да е видял споразумението в писмен вид - ангажимент не може да поеме.

"Важно е накрая да има положителен резултат. За мен това означава продължаване на ангажиментите, които сме поели към българските граждани. Това минава през борбата с корупцията и през назначаване на честни, морални и почтени хора в регулаторите, от които зависи как ще се развива бизнесът и как ще живеем тук. Докато не се разберем за това, въпросът за това кой ще е министър, даже и кой ще е премиер, е второстепенен", смята Денков.

Вицепремиерът Габриел също чака да види ясно разписани ангажименти, но е категорична в едно: "Коалиционно споразумение - "да", меморандум - "не".

"Ние самите още не сме обсъдили документа, имаме ясна позиция, че няма да подпишем меморандума", уточни Мария Габриел.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)