България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ултиматумите и непоносимостта между ГЕРБ и ПП-ДБ ни тласкат към избори

Смисълът на този кабинет е да свърши черната работа, каза Първан Симеонов

01.03.2024 | 09:04 Редактор: Толя Стоянова

Видяхме поредния ултиматум между партньорите във властта. Бойко Борисов обяви - ако до 8 март не се разберат с ПП-ДБ, отиваме на избори. Опозицията е категорична - изходът от политическата криза са избори 2 в 1.

"От ултиматум до ултиматум може да стигнем до избори. Играта ще бъде кой ще е най-малко виновен. И ГЕРБ, и ДПС се успокоиха. ДПС ясно избра Делян Пеевски за председател. "Демократична България" постигна промени в Конституцията. "Продължаваме промяната" усещат, че губят рейтинг, вероятно искат бързо да се прелегитимират. Най-вероятно, ако отидем на избори, ГЕРБ ще бият. "Продължаваме промяната" понася най-много негативи и ГЕРБ разчита на това. Проблемът е, че не съм сигурен как ще убедим обществото, че това има значение. И аз, ако се страхувах от Радев, щях да отида на избори, за да му попреча да направи каквото и да било", коментира социологът и изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов в студиото на "България сутрин".

По думите му ГЕРБ и ПП-ДБ са свикнали един с друг и са се напаснали, но е дошло времето да официализират връзката си и са се изплашили

"Цялата работа с Нотариуса започна да показва политически зависимости и стана непоносимо между тях. Ще се търси ГЕРБ и ДПС имат ли някакви връзки. За регулаторите може да се разберат, но съдебната власт ще ги сблъска. Не виждам едни избори с какво ще променят картината. Част от "Продължаваме промяната" харесват ролята си във властта. Част от тях получиха възможност да упражняват финансовата си философия като министър Асен Василев", заяви социологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него всички страни губят, а избирателят започва да се оглежда за нещо трето и отвръща поглед от управляващите.

"Важна е оценката на българите. Доверието на този кабинет не е високо. Това, което може да върне доверието, е да вършат работа. Има редица мерки, които не са популярни в България, включително въвеждането на еврото. Смисълът на този кабинет е да свърши черната работа", каза Симеонов.

На въпрос каква ще бъде ролята на ДПС, той отговори, че е убеден, че каквото са искали - го имат, но гледат да не им личи. На мнение е, че партията има стабилизираща роля, приземяват ПП-ДБ и ГЕРБ и ги вразумяват.

По думите му предвидимостта на евроизборите е много ниска и дори "Възраждане" не бива да се отписва. Първанов уточни, че имат много силен социален патос и са направили кампания по учебник, която обаче се е оказала слаба.

Според изпълнителния директор на "Галъп интернешънъл" нишата в центъра става привлекателна, затова се говори, че президентът Румен Радев може да направи партия. Социологът прогнозира, че моментът не е удобен и това няма да се случи сега.

Гледайте целия разговор във видеото.


3
1 rate up comment rate down comment 0
Валя
преди 1 месец
Еми няма, всеки пази инетереса на различните посолства, тък България няма Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Жени
преди 1 месец
Аз едните няма да е много красивичко...... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Антон
преди 1 месец
Щото никой не отстъпва Сигнализирай за неуместен коментар