България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Съвети към жертвите на полицейско насилие и кои има смисъл да водят дела

Оставките в МВР не решават проблемите, коментираха Людмил Рангелов и Димитър Марков

23.11.2023 | 09:20 Редактор: Елеонора Танева

Трима полицаи са уволнени заради насилие над протестиращите футболни фенове на 16 ноември. Премиерът акад. Николай Денков уволни и заместник-вътрешния министър Стоян Темелакиев. 

"Най-обективният запис трябва да е видеозаписът от камерите в района, видеозаписите на самите служителите на МВР, както и личните записи с телефон или с камера. Ако се тръгне към съдебно преследване на виновните, те се изследват и се използват като доказателство", посочи адвокат Людмил Рангелов в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че по записите могат да се различат основно онези полицаи, които не са с маски. Адвокатът допълни, че МВР може да бъде съдено по гражданскоправен ред, защото то възлага задачите на полицаите и носи отговорност за действията им.

"Практиката от 2020-а година показва, че това са трудни и бавни процеси, но възможни. Около 3 г. вероятно ще отнеме, за да може да мине през съдебна фаза. Нещата се размиват от следващи събития - съветвам само тежко пострадалите да се занимават с такива процедури, а другите да си го запишат в биографията като житейски опит", даде съвет адвокат Рангелов.

Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията заяви пред Bulgaria ON AIR, че не е имало достатъчна превенция преди протеста срещу БФС.

"Важно е и това, което се случи преди протеста - дали допринесе за намаляване на щетите или послужи за катализатор. В центъра на София, в един от най-оживените периоди на деня, полицията постави заграждения, не бяха предупредени хората да избягват местата. Трябва да се информира овреме за периметъра, който ще бъде ограничен.  Напрежението ескалира по малките улички в центъра, което е изключително рисковано", анализира Марков.

Гостът посочи също, че в МВР няма реално надежден независим механизъм, по който пострадали от полицейско насилие могат да си потърсят правата и да се оплачат. 

"Логичното е, когато човек е претърпял инцидент, да се оплачи в полицията, а там единственият, на който може да се оплаче, е или на дежурния, или на неговия ръководител. От там нататък не можем да очакваме независимо разследване или надеждни резултати", убеден е Димитър Марков.

Адвокат Рангелов допълни, че в законодателството са разработени всички права и задължения на полицаите. По думите му трябва са подложи на анализ решението да се използва водно оръдие срещу протестиращите. 

"Не се отчете, че те не са от мекия тип хора, агитките на футболните отбори са много корави момчета. Те не биха оставили да бъдат намокрени в студена есенна вечер и да наведат глави и да се разотидат. Това сложи началото на изострянето на протеста", каза Рангелов.

Събеседниците бяха единодушни, че оставките не решават проблемите, а ръководните постове в МВР са толкова проветриви, че нямат време шефовете да наложат системни промени.

"Решението не е в оставките. Този случай се използва като възможност за политически противопоставяния на част от политическите лица, които подкрепят вътрешния министър и други, които подкрепят главния секретар", коментира адвокат Людмил Рангелов.

"Отдавна в България носенето на политическа отговорност се превърна в куха жертва за утоляване на обществения глад от последици. МВР дължи обективен анализ с привличането на хора извън системата и даване на публичност на резултатите. Искаме признание на МВР дали има превишаване на правата", завърши темата Димитър Марков.

Гледайте целия разговор във видеото.