Кабинетът оцеля, но депутатите се скараха за помощта за Украйна и полицейското насилие

Напрежение и около бюджета на държавата за следващата година

22.11.2023 | 13:50 Редактор: Вяра Димова

Кабинетът "Денков" оцеля. Вторият вот от третия път - безпрецедентно като парламентарна процедура, беше отхвърлен. Правителството беше спасено от "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ и ДПС. Само Румен Христов от ГЕРБ гласува "за" вота на недоверие. 

Пред управляващите се завихрят нови проблеми, а именно да бъде ли създадена или не комисия, която да разследва полицейското насилие преди мача миналата седмица. Предложението за създаването на такава комисия е на "Продължаваме промяната - Демократична България". Получава подкрепата на ГЕРБ, но от ДПС категорично се обявиха "против".

ГЕРБ-ДПС се регистрираха в зала и подкрепиха кабинета, за разлика от предходните два опита за гласуване през последните две седмици. А от опозицията отново се обосноваха защо искат правителството "Денков" да бъде свалено. 

"За седем месеца управление на "Продължаваме промяната" преживяхме повече скандали, отколкото за последните 5 години", заяви Тошко Йорданов от ИТН.

"Една седмица не можете да се разберете за този вот", изтъкна Борислав Гуцанов от БСП.

Въпреки призивите на опозицията, кабинетът оцеля.  "Най-хубавото тепърва предстои", каза Делян Пеевски от ДПС.

"Обществото още не е готово с нищо, което да замени това с по-добро", отсече лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Появиха се обаче нови разногласия между партиите, подкрепящи правителството - трябва или не да има комисия, която да разследва полицейското насилие на протестите преди мача България-Унгария.

"Има инспекторати, прокуратура и съд, нали сме правова държава... Не мога да разбера защо депутатите разследват полицаи. Вие представяте ли си? Ние ставаме разследващ орган", коментира Делян Пеевски.

Не на това мнение е лидерът на ГЕРБ.

"Нека да има анкетна комисия, нека да се изяснят обстоятелствата. Аз не мога да защитя полицай, който рита паднал човек на земята. Но не мога да се съглася да се сменя министър, защото не угажда за партийни назначения", категоричен е Борисов.

От ДПС имат свое предложение за друга комисия, която да разследва Министерството на електронното управление заради скандала с машините преди вота.

С наближаването на разглеждането на бюджета за 2024 г. дойдоха и първите сигнали. От БСП алармираха, че вчера от Министерството на финансите са изпратили съобщение до общините с искане до вечерта те да изпратят предвидените инфраструктурни проекти. Корнелия Нинова е на мнение, че това е кратък срок.

В пленарната зала депутатите приеха страната ни да изпрати 100 бронирани машини за нуждите на войната в Украйна. Това беше решено от мнозинството. От опозицията заявиха, че повечето от депутатите не са ходили в казарма, но са подписали смело решението за даване на военна помощ.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)