Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт по сигурността: Полицаите като сложат маските, е ясно, че няма да спазват закона

Псевдо бабаитлък, който си мислят, че униформата им дава, трябва да бъде изкоренен, коментира Иван Анчев

22.11.2023 | 21:20 Редактор: Елеонора Танева

Близо седмица след погрома в центъра на София при протеста срещу БФС, продължава прехвърлянето на отговорността за случилото се.

"Считам, че е недопустимо вътрешният министър в едно правителство да има видим разнобой с министър-председателя и с един от мандатоносителите и да излъчва такива послания в обществото. От подобен тип отношения винаги страда държавността. Прави лошо впечатление на гражданите и на криминалния контингент, че може да си прави това, което искат- има ясен разнобой в изпълнителната власт, ДАНС с министър-председателя. Денков е в ситуация, в която няма на кого да се облегне", коментира дипломатът и експерт по сигурност Иван Анчев в студиото на "Денят ON AIR". 

Той призова за строги наказания за полицаите, употребили прекомерна сила срещу протестиращи. Също така подчерта, че е имало много униформени, които са си изпълнявали задълженията както трябва.

"Не приемем това, което видях в първите часове - трима полицаи да бият с палки паднал на земята човек, може да е най-големият хулиганин, но не е правилно. Скандалното поведение е по време на такива събития да си на кино, ако ще да си режисьор на този филм, ти си министър и е редно да си тръгнеш, за да бъдеш с твоите колеги в центъра. Ежеминутният контакт дава увереност на служителите", категоричен беше Анчев.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи грешките в планирането на операцията и действията на служителите на реда на терен: "Тези водни оръдия ескалират допълнително напрежението. Да слагаш на първа линия с жълти жилетки неекипирани полицаи, само и само да вдъхнеш уважение към тези дошли със злоумишлени цели, е непрофесионално". 

Според Анчев грешка е било пускането на маскирани полицаи срещу протестиращите. Той уточни, че такива са само служителите на СОБТ.

"Този човек няма да спазва стриктно повелите на закона, това е грешка на планирането, на ръководителите на терен. Този псевдо бабаитлък, който си мислят, че униформата им дава, трябва да бъде изкоренено. Българската полиция все още не е станала полиция, а се държи като милиция", каза експертът по сигурността.

Позицията му е, че Борислав Михайлов трябва да подаде оставка. 

Също така предложи кметът на София да започне кампания за изкореняване на футболното хулиганство по примера на Англия, където "футболните мачове се гледат като театър".

Гледайте целия разговор във видеото.