България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Самолетоносачите спират директната намеса на Иран, страната ще действа чрез "Хизбула"

Палестинската кауза се радикализира, заяви Димитър Къцарков

17.10.2023 | 08:50 Редактор: Тодор Петров

Иран предупреди за възможна изпреварваща атака срещу Израел в следващите часове. Израелската армия съобщи, че снощи са нанесени удари по цели на "Хизбула" в Ливан. 

"На този етап раздвижването на Иран ще бъде чрез "Хизбула" в Ливан. Разполагането на втори самолетоносач на източния фланг на Близкия изток ще блокира всякаква възможност за директна намеса на Иран. Трябва да гледаме директното прокси на Иран - "Хизбула", а те казаха, че евентуална намеса би имало при стартиране на сухоземна операция на Израел в Ивицата Газа", коментира в "България сутрин" Димитър Къцарков - специалист по еврейски изследвания и международна сигурност.

Той обърна внимание, че американската дипломация печели време за създаване на хуманитарен коридор, дава се възможност на Египет да отвори коридор към изтегляне в северноафриканската страна на чуждите граждани от Газа.

"Абсолютно всички дипломатически канали са активирани в две посоки - създаване на хуманитарен коридор и създаване на възможност за доставки на храна в Газа. Но никой не говори за деескалация. Имаше изпуснато съобщение към американски дипломати, когато беше казано да не се говори много за деескалация и потушаване на конфликта. Израел е в правото си да се защити от терористите, но не трябва да се ескалира до крайни кръвопролития", каза още Къцарков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му войната се развива в контекста на разделен Близък изток, а хибридните атаки идват и от двете страни.

"Имахме силно сближаване между Израел и Саудитска Арабия. Ударът, който нанесе "Хамас", не е никак случаен и очевидно е планиран. Зависи от подхода на Израел и докъде ще стигне. Нетаняху е изправен пред много сериозна вътрешна дилема. Неодобрението и директната отговорност ще бъде понесена от него. Този широк кабинет, който създаде премиерът, няма голям шанс да дава зелени коридори", обясни Къцарков и добави, че израелските заложници са около 200.

Според него основният проблем е, че палестинската кауза се радикализира заради безперспективата, която много от хората на палестинска територия виждат. В годините елитите на арабските държави, които поддържаха палестинската кауза, я неглижираха и тя остана на улицата, отбеляза събеседникът.

Димитър Къцарков е на мнение, че в европейските държави трябва да се вземат мерки за повишаване на нивото на сигурност, а такива в България вече са предприети.

Гледайте целия разговор във видеото.