"Хизбула" удари Северен Израел. Нетаняху: Няма да отстъпим, трябва да победим "Хамас"

"Ще триумфираме, защото става въпрос за съществуването ни", заяви премиерът на Израел

16.10.2023 | 20:16 Редактор: Толя Стоянова

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви в Кнесета (израелският парламент - бел.ред.), че израелската нация е единна в целта си за победа, като същевременно призна, че ще се проведе разследване на пропуските в разузнаването и сигурността, които са позволили на "Хамас" да извърши толкова опустошителна атака на 7 октомври. Той призова света да се обедини и да се бори с терористичната групировка.

При изненадващата атака бяха убити над 1300 израелци, а "Хамас" отведе обратно в Газа най-малко 199 заложници, които все още държи, предаде БГНЕС.

"Има много въпросителни около катастрофата, която ни сполетя преди 10 дни. Ние ще разследваме внимателно всеки аспект. Нацията е обединена в името на една цел - победата. Ще триумфираме, защото става въпрос за самото ни съществуване в този регион, който е изпълнен с тъмни сили. "Хамас" е част от оста на злото, в която влизат Иран и "Хизбула". Те имат за цел да потопят Близкия изток в бездната на хаоса", допълни Нетаняху.

"Сега много хора по света разбират срещу кого е изправен Израел. Те разбират, че "Хамас" представлява нова версия на нацизма. Точно както светът се обедини, за да победи нацистите и ИДИЛ, така трябва да се обедини, за да победи "Хамас". Ние сме ангажирани с всички семейства. Няма да отстъпим в усилията си да върнем нашите братя и сестри", заяви министър-председателят.

Ливанската терористична организация "Хизбула" заяви, че в понеделник, че е атакувала пет израелски позиции в Северен Израел, съобщи "Гардиън".

По-рано Израелските сили за отбрана заявиха, че са отвърнали на огъня над синята линия, която очертава границата между Израел и Ливан от 2000 г. насам.

Снимка: БГНЕС