СЗО: 24 часа делят Газа от истинска катастрофа, "Хамас" да освободят заложниците

"Лекарите ще трябва да "подготвят смъртни актове за пациентите си", казаха от Организацията

16.10.2023 | 17:22 Редактор: Искра Ангелова
СЗО: 24 часа делят Газа от истинска катастрофа,

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че в Ивицата Газа са останали само "24 часа за вода, електричество и гориво", преди да настъпи "истинска катастрофа", предаде АФП.

Регионалният директор на СЗО за Източното Средиземноморие Ахмед Ал-Мандхари заяви, че на бомбардираната и обсадена територия трябва да бъде позволено да приеме конвоите с помощи, които в момента са блокирани на граничния пункт Рафах с Египет.

"Ако помощта не пристигне, лекарите ще трябва да "подготвят смъртни актове за пациентите си", каза той пред АФП.

А ръководителят на СЗО призова "Хамас" да освободи всички цивилни заложници, като предупреди, че войната между Израел и ислямистката групировка ще донесе само разрушения и ужас. Тедрос Гебрейесус заяви, че е сериозно обезпокоен от израелските атаки, при които невинни палестински граждани и деца "плащат цената".

"Конфликтът е ужасно напомняне за това колко бързо може да бъде изложено на риск здравето на милиони хора", заяви ръководителят на агенцията на ООН в коментар, разпространен от централата на СЗО в Женева.

Израел обяви война на "Хамас" миналата неделя, ден след като вълни от бойци на войнстващата групировка пробиха силно укрепената граница и застреляха, намушкаха с нож и изгориха повече от 1400 души, повечето от които цивилни.

Последвалите безмилостни бомбардировки изравниха със земята квартали и причиниха смъртта на най-малко 2670 души в Ивицата Газа, повечето от които обикновени палестинци.

"СЗО призовава "Хамас" да освободи цивилните заложници и продължаваме да апелираме към Израел да спазва задълженията си по международното право за защита на цивилното население и здравните заведения", заяви ръководителят на СЗО, цитиран от БГНЕС.

Той заклейми нападенията на "Хамас" като "неоправдани и ужасяващи", заявявайки, че те са "варварски и трябва да бъдат осъдени": "Също така съм сериозно обезпокоен от израелските нападения срещу палестински цивилни граждани. Невинни цивилни граждани и деца плащат цената за тази атака".

Снимка: БГНЕС