Хляб има само за децата: Неописуем е ужасът от двете страни на Ивицата Газа

Израел поема разходите по евакуацията, но никой не е длъжен да напуска дома си

16.10.2023 | 11:55 Редактор: Тодор Петров
Хляб има само за децата: Неописуем е ужасът от двете страни на Ивицата Газа

Стотици хиляди хора са избягали от северната част на Ивицата Газа, след като израелската армия започна да атакува "Хамас".

Десетки хора чакат на опашка пред пекарна в Хан Юнис - град в южната част на ивицата Газа. Всички размахват банкноти в опит да получат хляб от пекаря. Ум Абдула Абу Ризик има късмет - успява да си купи хляб. Той обаче далеч не е достатъчен, разказва ARD в репортаж от Газа.

"Това е трагедия. Приютил съм седем семейства, които останаха без дом, в своята къща. Редя се на опашка тук от седем сутринта. Това не е достатъчно", споделя мъжът.

Той разказва, че хлябът е всъщност само за децата. Възрастните не могат да си позволят да ядат нищо в момента.

На около 30 километра от Хан Юнис се намира израелският град Сдерот. В непосредствена близост до Ивицата Газа хората в южен Израел са подложени на ракетен обстрел от дни. Една от ракетите на "Хамас" успява да порази цел в Сдерот. Израел съветва жителите на региона да потърсят безопасно място.

Йосин Едри споделя с германската медия, че животът му е много труден в последните дни. 

"Децата са травматизирани. Не могат да спят", казва мъжът, преди да се качи в един от автобусите, които трябва да евакуират хората от Сдерот към други части на Израел. Държавата се грижи за разходите по евакуацията, но и никой не е длъжен да напуска дома си - това е само предложение от властите, пише DW.

Шимрит също е предпочела да избяга от Сдерот. Тя дърпа малък куфар на колелца зад себе си, а дъщеря ѝ държи плюшената си играчка. Майката споделя, че вече няколко години преживяват такива неща: "Децата ми не познават нищо друго. Но трябва да се справяме".

Снимки: БГНЕС