Бавна и мъчителна смърт в Газа, САЩ държат здраво "юздите" на арабската заплаха

Броят на жертвите се увеличи до 2750 души, ранените са близо 10 хиляди

16.10.2023 | 13:34 Редактор: Искра Ангелова

Няма прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Това изявление направи кабинетът на Бенямин Нетаняху. Опровержението дойде, след като световни медии обявиха, че Египет, Израел и Съединените щати са се споразумели огънят да бъде прекратен за няколко часа. Целта беше хуманитарната помощ да достигне Газа.

Броят на жертвите на израелските удари срещу Газа се увеличи до 2750 души. Ранените са близо 10 хиляди. И въпреки призивите на ООН, Израел отрече да е постигнато примирие, което да позволи доставките на помощи в Ивицата.

Колона от камиони, превозващи хуманитарна помощ, чакат да влязат в Ивицата Газа. Запасите от гориво във всички болници се очаква да стигнат само за още около 24 часа. Водата, храната, електричеството и лекарствата са оскъдни. ООН заяви, че Близкият изток "е на ръба на пропастта" и моли Израел да допусне хуманитарна помощ.

Междувременно Израел се подготвя за мащабна сухопътна офанзива в Ивицата Газа, по границата на анклава се струпват десетки хиляди войници и бойна техника. Основните цели на операцията ще са в северната част на Ивицата Газа, а израелските власти призоваха цивилното население в района - над един милион души, да се изтегли на юг. Досега повече от 600 хиляди души са напуснали домовете си, като удвоиха населението на южния град Хан Юнис само за нощ.

На този фон продължават и опитите да спре разрастването на конфликта. Американският държавен секретар Антъни Блинкен се очаква да посети отново Израел днес. Той заяви, че лидерите на арабските държави, които е посетил, са решени да спрат разпространението на войната.

"Чух от почти всички партньори решимост, че трябва да направим всичко възможно, за да се уверим, че това няма да се разпространи на други места. Това, което правим, включително разполагането на бойни групи самолетоносачи, не е за да провокираме никого. Искаме да изпратим много ясно възпиращо послание, че никой не трябва да прави нищо, което да разшири този конфликт или което засилва агресията срещу Израел от която и да е посока", коментира той.

Израелската армия съобщи, че отново е нанесла удари по цели на "Хизбула" в Ливан. Няколко часа по-рано движението предприе нападения срещу цели в Израел.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС