Иран заплаши Израел: Сухопътна операция в Ивицата Газа ще бъде "червената линия"

Страната е готова да отвори нови фронтове

16.10.2023 | 15:18 Редактор: Искра Ангелова
Иран заплаши Израел: Сухопътна операция в Ивицата Газа ще бъде

Провеждането на сухопътна операция на Израелските отбранителни сили в Ивицата Газа ще бъде "червена линия" за Техеран и подобно развитие на ситуацията рискува "отваряне на нови фронтове“ в конфликта, предупреди пред РИА Новости Ебрахим Азизи, първи заместник-ръководител на иранската парламентарна комисия по национална сигурност и външна политика.

"Израел трябва да осъзнае, че нахлуването в Ивицата Газа е "червена линия", че Палестина чака Израел да направи тази грешка. Ако израелският режим предприеме подобна стъпка и не спре ракетните атаки срещу Ивицата Газа, той ще трябва да очаква появата на нови фронтове за борба срещу него, а не само един, както сега", заяви събеседникът на агенцията.

По думите му палестинският фронт на съпротивата "на практика няма граници" и където и да го срещне Израел, "със сигурност ще бъде атакуван от него".

Азизи добави, че битката на няколко фронта "може да доведе до падането на израелската мощ и държавност".

По-рано постоянната мисия на Техеран в ООН заяви пред РИА Новости, че иранската армия няма да влезе в битка при израелската сухопътна операция в Ивицата Газа, освен ако територията на близкоизточната република не бъде атакувана, припомня "Фокус".

В същото време новинарският портал Axios, позовавайки се на източници, съобщи, че Иран е изпратил съобщение до Израел по дипломатически канали, че не иска арабско-израелският конфликт да се превърне в регионална война, но ще бъде принуден да се намеси, ако еврейската държава предприеме настъпление.

Снимка: БГНЕС