България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Няма инсулин в страната, пациенти обикалят безпомощно аптеките - нарушени ли са правата им?

Майя Викторова-Ханджийска и адв. Мария Петрова се обявиха за трайни решения на проблема

08.08.2023 | 08:50 Редактор: Тодор Петров

В аптечната мрежа все още липсва инсулин. Заради случая ресорната комисия изслуша здравния министър. 

"Положението е много сериозно, непрекъснато получаваме сигнали от цялата страна за липсата на инсулин. Хората обикалят по цял ден във всички възможни аптеки и не могат да намерят това, което им трябва. Изключително стресиращо е за тях. Хората с диабет се нуждаят от непрекъснато лечение, инсулинът е животоподдържащ препарат. За хората това е тежък психологически натиск - да не знаят на следващия ден дали ще имат подсигурен инсулин, за да могат да живеят и да се трудят. Стресът влияе изключително негативно върху състоянието на пациента", заяви председателят на Асоциация "Диабет" Майя Викторова-Ханджийска в "България сутрин".

По думите ѝ няма никаква гаранция, че заместителят на дадения липсващ медикамент ще бъде наличен в аптечна мрежа.

"Необходимо е време за адаптация и проследяване на състоянието на пациента. Каква е гаранцията, че този препарат ще бъде наличен в следващите месеци? Трябва да се намерят трайни решения, които да гарантират на всеки пациент да може, че когато му изтече рецептата, ще в аптеката да получи това, което му е предписано. Всеки протокол за отпускане на инсулин се одобрява и регистрира в НЗОК. В Здравната каса има достатъчно информация за броя на пациентите, които се лекуват с различните видове инсулини. Решение би било за тях да има едно допълнително количество, гарантирано през цялото време в аптечната мрежа", обясни Викторова-Ханджийска.

Тя обърна внимание, че размяната на инсулин между пациенти не е препоръчителна, тъй като инсулинът трябва да се съхранява на хладно. Пренасянето му с куриер или по неподсигурен начин би влошило неговите качества. 

Адвокатът по медицинско право Мария Петрова посочи пред Bulgaria ON AIR, че практиката крайно се разминава с това, което се вижда на хартия. 

"Бях на заседанието на здравната комисия, чух изказването на министъра. Оставаме с впечатлението, че проблем няма. Един от доставчиците беше върнал писмен отговор как всички медикаменти, които той предлага, са на пазара. В същото време стана ясно, че от началото на годината има колосален износ на инсулин от друга фирма. Днешният инсулин утре ще е нещо друго", коментира тя. 

Според Петрова липсата на контрол и адекватни юридически механизми създават патологичен кръг, защото не за пръв път сме в тази ситуация с инсулина и други медикаменти. Решението е да мислим дългосрочно и стратегически, смята адв. Петрова.

Тя добави, че лесно може да каже, че са нарушени правата на пациентите и те могат да заведат дела срещу държавата, но ИАЛ и МЗ на хартия могат да предоставят достатъчно убедителни доказателства, че това не се случва така.

Юристът отбеляза, че забраната за износ е частично решение, което е било взето за 6 дни. Но износът на този тип препарати не се случва в рамките само на 6 дни. 

"Временно решение може да бъде министърът на здравеопазването да издаде заповед отново. В България около 25 хил. души страдат от диабет, всички медикаменти се отпускат от НЗОК, не е толкова трудно да имаме предвидимост и проследимост. Огромният проблем идва от отказа за работа с електронни рецепти. Само те могат да бъдат проследявани през електронната система и можем да виждаме къде колко са изписани и колко има", заяви адв. Петрова.

Докато частният интерес на определени лобита на фармацевтични компании не направи стъпка назад пред интереса на хронично болните хора, ще имаме проблем, който във времето ще се задълбочава, предупреди тя и допълни, че тук вече става въпрос за трайно нарушаване на човешките права.

"Всеки такъв недостиг става предпоставка за корупция и развитие на нерегламентирани практики", обърна внимание адв. Петрова.

Гледайте целия разговор във видеото: