България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Спасов: Проблемът не е в липсата на Хексацима, трябва да доставят ваксините в лекарските кабинети

Трябва да привлечем хората доброволно да дойдат на годишни прегледи, посочи личният лекар

03.08.2023 | 08:01 Редактор: Юлиан Христов

За забавена доставка на 65 хиляди дози от задължителната ваксина Хексацима съобщиха от здравното министерство. Това няма да се отрази сериозно в процеса на ваксинацията на децата, смята общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов.

"В момента, в който има доставка, ще се направи имунизация, стига детето да е в добро здраве", каза д-р Иванов в "България сутрин", според когото често родителите предпочитат в летния сезон да пропуснат имунизирането, тъй като периодът е ваканционен.

По думите на доктора подобно забавяне на доставките не е рядкост и въпросът вероятно е логистичен. Той обаче постави въпроса за това, че би трябвало да има регламент, според който ваксините да се доставят до кабинетите на лекарите. В момента те трябва да ходят да ги вземат от съответното регионално представителство на Здравната каса, където процесът отнема близо три часа – време, в което лекарите не преглеждат пациентите си.

"За да се направи една ваксина, детето трябва да е в състояние на абсолютно здраве. Най-важното условие е да няма в момента активна инфекция. Един обикновен сопол, с какъвто всички сме свикнали, е една инфекция", каза д-р Спасов и поясни, че има определен ред, по който се извършва отлагането на ваксинацията.

"Една дори и късно поставена ваксина, е много по ефектива, отколкото непоставената ваксина", изтъкна лекарят.

По отношение на задължителното явяване на годишен профилактичен преглед, гостът посочи, че личните лекари трябва да направят така, че да успеят да привлекат пациентите.

"Трябва да привлечем хората доброволно да дойдат на тези задължителни годишни прегледи. Ако българинът няма културата да мисли за своето здраве, няма да се случат нещата", категоричен е д-р Спасов. 

Той добави, че дори и работодателят да провежда подобни прегледи, не пречи да се извърши и втори за годината при личния лекар.

Гледайте целия разговор във видеото.