България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще ни глобяват ли, ако не ходим на профилактични прегледи и как можем да се защитим?

Според Калина Михайлова налагането на глоби ще доведе до категоричен отказ да се спазват каквито и да било правила

25.07.2023 | 09:02 Редактор: Михаела Димитрова

С до 200 лв. може да бъдат глобени всички българи, които не ходят на профилактични прегледи при личните си лекари.

"Към настоящия момент в Закона за здравето е предвидена подобна санкция. При неявяване на пациент на профилактичен преглед, има задължителна имунизационна дата, като това е съобразено с възрастта на пациентите, има възможност за налагане на глоба от 50 до 100 лева, а при повторно нарушение - до 200 лв. Тази санкция до този момент не е прилагана", каза адвокат Калина Михайлова в студиото на "България сутрин".

По нейни думи органите, които трябва да осъществяват контрол в сферата на здравеопазването, са Регионалните здравни инспекции по области и Министерството на здравеопазването. "Не се прибягва до такъв тип глоби, предполагам поради липсата на ясно установени правила", коментира адв. Михайлова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея вече сме доказали по време на пандемията, че санкционните мерки не водят до широка популярност на съответна мярка.

"Въпреки наложените глоби за ограничаването на посещения на определени места, за ваксинацията, това не доведе нито до ограничаване на посещенията, а до своеобразни бунтове и до поляризирано обществено мнение. Всички тези размирици в обществената нагласа водят до уронване на доверието в самата институция и в здравеопазването като цяло", смята гостът.

Михайлова обясни, че за всяка наложена санкция е посочено как може да бъде оспорена, в какъв срок и към какъв орган. 

"Санкцията не е начинът за уведомяване за здравеопазването, за повишаването на здравната култура на българите. Прилагайки дадена здравна политика, трябва да съобразяваме генотипа и характеристиките на конкретното общество. Налагането на санкция ще доведе до категоричен отказ да се спазват каквито и да било правила", категорична е тя.

Според нея здравната култура в България е на ниско ниво. 

"Радвам се, че се повдига въпросът за профилактиката и превенцията, това е действително съществен елемент, за да може една общество да бъде здраво. Трябва да знаем, че всеки един от нас, като човек и част от едно общество, е длъжен да опазва здравето и да не уврежда това на околните", коментира още адвокатът.

Относно личните лекари и провеждането на профилактични прегледи, Михайлова коментира, че има няколко възможности да не се явиш при личния лекар, но да си минал през стандартните профилактични прегледи, които са препоръчани за съответната възраст и пол.

"Много от компаниите осигуряват допълнително здравно осигуряване, всеки един от служителите им може да отиде да направи профилактичен преглед, без да е минал реда през посещение през общопрактикуващия си лекар", обясни гостът.

По нейни думи трябва да се изградят добри информационни кампании.

"Моят е апел е за повишаване на здравната култура, първата стъпка е добри информационни кампании. Налагането на санкции ще измени усещането за това каква е целта на профилактирането. То не е, за да се намалят здравноосигурителните вноски, а за да се запази здравето", каза още Калина Михайлова.

Гледайте видеото с целия разговор.

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа