100 лева глоба, ако не ходим на профилактичен преглед при личния си лекар

Освен наказания се предвиждат и стимули - отпаднат част от здравните вноски

17.07.2023 | 19:05 Редактор: Юлиан Христов

Обмислят глоба за пациенти, които не ходят на профилактични прегледи. Причината - в момента едва половината от българите посещават личния си лекар за задължителните прегледи, а превенцията е от особено значение за здравето.

Право на профилактичен преглед веднъж в годината има всеки здравноосигурен човек у нас. Той се извършва от личния лекар, който е длъжен на видно място в кабинета или лечебното заведение да постави информация относно вида и честотата на профилактичните прегледи и изследвания.

Според ново предложение личните лекари ще имат право да налагат финансови санкции на пациентите си, ако не явяват на годишния си преглед. В Закона за здравето подробно е описано какво включват профилактичните прегледи и какви са глобите.

За първо неявяване са 50 лева, а за второ - 100 лева.

Според д-р Георги Миндов не лекарите трябва да глобяват пациентите си.

"В Закона за административните наказания е описано какви са наказанията, във всеки случай това не са лекарите. Ние не сме длъжни да ги каним, да им правим кафе, да ги викаме или уведомяваме и не целуваме ръце. И те трябва да са отговорни за здравето си", коментира той.

В настоящия рамков договор личните лекари подлежат на глоба, ако не са направили профилактични прегледи на 45% от пациентите си.

"Това е като да глобиш пункта, ако колата ти не е минала на преглед", каза още д-р Миндов.

Практика на д-р Халил показва, че едва 20% от пациентите му правят профилактичния си преглед.

"Има пациенти, които са редовни. Имам и такива, които не съм ги виждал с години. Примерно 20 на сто са редовни", каза той.

Освен наказания се предвиждат и стимули, като едно от предложенията е да отпаднат част от здравните вноски.

От БЛС все още нямат официална позиция по казуса.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


2
0 rate up comment rate down comment 0
Врял и кипял
преди 9 месеца
И какво като отида на профилактичен преглед...ще ми направят ли пълна кръвна картина, изследвания и други.Не, просто ще отбият номера да си попълнят бройката. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Мариана Иванова
преди 9 месеца
"Ние не сме длъжни да ги каним, да им правим кафе, да ги викаме или уведомяваме и не целуваме ръце." Заради това арогантно, грубо и невъзпитано отношение голяма част от хората не ходят на прегледи. Сигнализирай за неуместен коментар