България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Плащаме 70-100 лв. за частен преглед, при операции слагат "китайски боклуци" на пациентите

Медицинските изделия трябва да бъдат плащани изцяло от НЗОК, заяви Пламен Таушанов

23.03.2023 | 08:07 Редактор: Елеонора Танева

Най-евтиният платен преглед при лекар вече е над 50 лева, а при професор без направление цената стига до 700 лева. Медицинските изделия също поскъпват. 

"Медицинските прегледи отдавна преминаха 50-75 лв., дори над 100 лв. при лекари, без да са професори и доценти, при зъболекарските услуги нарастването е с 30% и стават все по-недостъпни, каквито стават и медицинските изделия. Ако приемем, че за една тазобедрена става НЗОК заплаща 1500 лв., пациентът доплаща 1500-3000 лв., колкото си реши съответното лечебно заведение", коментира председателят на Българската асоциация за защита на пациентите Пламен Таушанов в студиото на "България сутрин".

Той е категоричен, че медицинските изделия трябва да бъдат заплащани изцяло от НЗОК, без пациентите да си доплащат.

"Имаме проблеми с ортопедията и травматологията: когато възрастен човек си счупи крака или ръката, той трябва да доплати 2-3000 лв. за имплант, пирон или каквото е необходимо", даде пример Таушанов.

По думите му е съвсем нормално Касата да заплаща всички медицински изделия, включително и консумативи, каквито са уринарните торбички. При нас се поемат годишно около 200 лв. при нужни поне 500. Гостът посочи, че у нас на ден се полага безплатно една такава, а в много страни в Европа са без лимит.

"Това са хора в неравностойно положение, не може с една торбичка да минава денят, по същия начин е и с катетъра. За новородените Касата не заплаща катетри за подаване на кислород, инкубационни тръби, а имаме 55-60 000 раждания годишно", заяви още Таушанов.

Като проблем той посочи, че НЗОК не определя какво се заплаща с цената на една клинична пътека - каква част е за труда на медицинския персонал, колко за лекарства, колко за хранене. Гостът отново призова цената на клиничната пътека да се промени, както и да има по-добър контрол.

"Имаме сигнали, свързани с медицински изделия, които до преди 1 година си ги плащаха пациентите - 1500-2000 лв., а същевременно не се знае какво се ползва - слагат им боклуци, които изпускаха, а си е платил пациентът. В момента Касата плаща само в коремната хирургия в онкологията", каза още Таушанов.

Председателят на Българската асоциация за защита на пациентите уточни, че ЕК е започнала процес за повишаване на сертификатите за медицински изделия. 

"В Източна Европа те са на по-високо ниво, а всякакви китайски стоки имат сертификат CE - този стандарт не е достатъчен. Затова ЕК се занимава с този въпрос, но поставя и въпроса за преходен период, за да не останат пациентите без медицински изделия", уточни Таушанов.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.


8
0 rate up comment rate down comment 0
Нина Александрова Мл
преди 11 месеца
Защо за старите модели кани за филтриране ,,BRITA" не се предлагат филтри?! на промоция или свободно. За да купуваме Нови модели?!?!? Сигнализирай за неуместен коментар
7
0 rate up comment rate down comment 0
Gost
преди 11 месеца
Прекрасно място с чудесна природа, вкл. флора и фауна. Много красив воден свят. Климатът е влажен, но бързо се адаптира човек. Сигнализирай за неуместен коментар
6
10 rate up comment rate down comment 1
Такава ни е здравнат
преди 11 месеца
Мародерска,без да могат да лекуват кадърно или в много редки случай да могат!Пребираха по 30бона за труп изписан с фалшивата диагноза ковид от СЗО! Имам доказателства със свидетели! НЯКОЙ ПЛАЩА УМИШЛЕНО ДА СЕ ИЗБИВА НАРОДА.ЕВРЕЙСКОТО ПСЕ СОРОС И КОМПАНИЯ Сигнализирай за неуместен коментар
5
19 rate up comment rate down comment 0
Sher
преди 11 месеца
В Германия всичко е безплатно щом си осигурен даже и жена ми ползва безплатно прегледи защото аз работя Сигнализирай за неуместен коментар
4
14 rate up comment rate down comment 8
Аз съм
преди 11 месеца
Затова, и да плащаш осигуровки и да не плащаш - все тая. Да си .... майката! До сега една стотинка данък не съм платил, няма и да платя! Изкарвам пари, но една стотинка не съм дал, няма и да дам! Сигнализирай за неуместен коментар
3
23 rate up comment rate down comment 5
Красимир Трайков
преди 11 месеца
Американската мечта до трйсетина години ще останат само депутатите и псевдо бизнесмените ега се излекуват... Сигнализирай за неуместен коментар
2
8 rate up comment rate down comment 2
Аз
преди 11 месеца
Видеата ви не се пускат изобщо... Сигнализирай за неуместен коментар
1
28 rate up comment rate down comment 6
прогрес
преди 11 месеца