България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Плащаме 70-100 лв. за частен преглед, при операции слагат "китайски боклуци" на пациентите

Медицинските изделия трябва да бъдат плащани изцяло от НЗОК, заяви Пламен Таушанов

23.03.2023 | 08:07 Редактор: Елеонора Танева

Най-евтиният платен преглед при лекар вече е над 50 лева, а при професор без направление цената стига до 700 лева. Медицинските изделия също поскъпват. 

"Медицинските прегледи отдавна преминаха 50-75 лв., дори над 100 лв. при лекари, без да са професори и доценти, при зъболекарските услуги нарастването е с 30% и стават все по-недостъпни, каквито стават и медицинските изделия. Ако приемем, че за една тазобедрена става НЗОК заплаща 1500 лв., пациентът доплаща 1500-3000 лв., колкото си реши съответното лечебно заведение", коментира председателят на Българската асоциация за защита на пациентите Пламен Таушанов в студиото на "България сутрин".

Той е категоричен, че медицинските изделия трябва да бъдат заплащани изцяло от НЗОК, без пациентите да си доплащат.

"Имаме проблеми с ортопедията и травматологията: когато възрастен човек си счупи крака или ръката, той трябва да доплати 2-3000 лв. за имплант, пирон или каквото е необходимо", даде пример Таушанов.

По думите му е съвсем нормално Касата да заплаща всички медицински изделия, включително и консумативи, каквито са уринарните торбички. При нас се поемат годишно около 200 лв. при нужни поне 500. Гостът посочи, че у нас на ден се полага безплатно една такава, а в много страни в Европа са без лимит.

"Това са хора в неравностойно положение, не може с една торбичка да минава денят, по същия начин е и с катетъра. За новородените Касата не заплаща катетри за подаване на кислород, инкубационни тръби, а имаме 55-60 000 раждания годишно", заяви още Таушанов.

Като проблем той посочи, че НЗОК не определя какво се заплаща с цената на една клинична пътека - каква част е за труда на медицинския персонал, колко за лекарства, колко за хранене. Гостът отново призова цената на клиничната пътека да се промени, както и да има по-добър контрол.

"Имаме сигнали, свързани с медицински изделия, които до преди 1 година си ги плащаха пациентите - 1500-2000 лв., а същевременно не се знае какво се ползва - слагат им боклуци, които изпускаха, а си е платил пациентът. В момента Касата плаща само в коремната хирургия в онкологията", каза още Таушанов.

Председателят на Българската асоциация за защита на пациентите уточни, че ЕК е започнала процес за повишаване на сертификатите за медицински изделия. 

"В Източна Европа те са на по-високо ниво, а всякакви китайски стоки имат сертификат CE - този стандарт не е достатъчен. Затова ЕК се занимава с този въпрос, но поставя и въпроса за преходен период, за да не останат пациентите без медицински изделия", уточни Таушанов.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.


8
0 rate up comment rate down comment 0
Нина Александрова Мл
преди 1 година
Защо за старите модели кани за филтриране ,,BRITA" не се предлагат филтри?! на промоция или свободно. За да купуваме Нови модели?!?!? Сигнализирай за неуместен коментар
7
0 rate up comment rate down comment 0
Gost
преди 1 година
Прекрасно място с чудесна природа, вкл. флора и фауна. Много красив воден свят. Климатът е влажен, но бързо се адаптира човек. Сигнализирай за неуместен коментар
6
10 rate up comment rate down comment 1
Такава ни е здравнат
преди 1 година
Мародерска,без да могат да лекуват кадърно или в много редки случай да могат!Пребираха по 30бона за труп изписан с фалшивата диагноза ковид от СЗО! Имам доказателства със свидетели! НЯКОЙ ПЛАЩА УМИШЛЕНО ДА СЕ ИЗБИВА НАРОДА.ЕВРЕЙСКОТО ПСЕ СОРОС И КОМПАНИЯ Сигнализирай за неуместен коментар
5
19 rate up comment rate down comment 0
Sher
преди 1 година
В Германия всичко е безплатно щом си осигурен даже и жена ми ползва безплатно прегледи защото аз работя Сигнализирай за неуместен коментар
4
14 rate up comment rate down comment 8
Аз съм
преди 1 година
Затова, и да плащаш осигуровки и да не плащаш - все тая. Да си .... майката! До сега една стотинка данък не съм платил, няма и да платя! Изкарвам пари, но една стотинка не съм дал, няма и да дам! Сигнализирай за неуместен коментар
3
23 rate up comment rate down comment 5
Красимир Трайков
преди 1 година
Американската мечта до трйсетина години ще останат само депутатите и псевдо бизнесмените ега се излекуват... Сигнализирай за неуместен коментар
2
8 rate up comment rate down comment 2
Аз
преди 1 година
Видеата ви не се пускат изобщо... Сигнализирай за неуместен коментар
1
28 rate up comment rate down comment 6
прогрес
преди 1 година