България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лекарите в страната не достигат, избягваме профилактиката и задължителните имунизации

"Нашите граждани не желаят да разберат какви са им правата и задълженията", каза Мирослав Спасов

19.01.2023 | 08:10 Редактор: Искра Ангелова

Под 4000 са личните лекари в страната, като най-големият проблем остават медицинските сестри. От Българския лекарски съюз изразиха притеснение, че ще се наложи затваряне на болници.

"Ако държавата не вземе мерки, може да се стигне до тази патова ситуация. За съжаление, проблемът е в здравната карта, която е определена - определя необходимостта от лекари, при условие, че не достигат. Малкият интерес на колегите, предвид голямата натовареност, проблемите, които непрекъснато се изнасят в обществото и най-вече това, което на много колеги тежи, е административната дейност, с която сме залети", каза личният лекар Мирослав Спасов в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че в 60% от времето си те са заети именно с административната дейност.

"Това, което трябва да разберат всички български граждани, е, че медицината е бизнес като всеки друг. Всеки един колега има афинитет към предпочитаната специалност, някой се ориентира към ендокринология, пулмология и т.н. Отчита се и интерес към това кои специалности са по-атрактивни към заплащане. Доста колеги предпочитат да работят тясно профилирано, отколкото да разгърнат своя мироглед, така че да бъдат в помощ на пациентите", допълни Спасов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му недостиг има в цялата сфера на здравеопазването.

"Възрастовата граница над 60 години засяга както специализираната доболнична помощ, така и болничната, включително и специалистите по здравни грижи. Това не са само медицински сестри, това са кинезитерапевти, при денталните лекари също скоро ще се говори за този проблем. Истината е, че сме застаряваща нация с намаляващо население и това се отразява в сферата на здравеопазването", подчерта личният лекар.

Гостът посочи, че в област Добрич най-възрастният общопрактикуващ лекар е на 84 години.

"От една страна има значение финансовият елемент, от друга страна е недостигът е на медицински сестри. От трета страна - регулирано е по закон ние какъв персонал може да имаме в нашата практика. Примерно, до 2500 човека няма задължително изискване да имаш помощен персонал. За над 2500 човека Здравната каса ни задължава да имаме медицинска сестра и втори лекар, над 3500 - още един лекар. Но то няма персонал, няма желаещи", добави Мирослав Спасов.

Той призна, че до момента не срещат подкрепа за промените, които искат.

"От една страна го има това, че може да се стигне до закриване на болници, от друга - живеем в една страна на парадоксите, където на 6 млн. население - ние разполагаме с 600 болници, като има още заявления за разкриване на лечебни заведения. Разкриват се и частни болници, има драма по отношение на мястото за държавните болници - кой ще ги финансира, кой ще ги обезпечава", поясни лекарят.

"Много често хората ни обвиняват, че сме убийци и че ги тровим с лекарства, особено тези, които са със заболявания, но всеки един лекар има работно време. Но българинът не желае да разбере какви са му правата и задълженията. Те имат задълженията да се явят веднъж в годината на профилактичен преглед и на имунизация. Редовно в нашата практика е да каним хората за профилактични или за задължителните имунизации, но не получаваме съдействие и разбиране, те не идват. И когато се стигне до здравословен проблем - започват скандалите", категоричен бе Спасов.

Гледайте целия разговор във видеото.