България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Минимум с 30% поскъпват денталните услуги, пакетът по НЗОК е изключително малък

Д-р Борислав Миланов и доц. д-р Бойко Бонев алармираха за проблемите в сферата

23.03.2023 | 08:13 Редактор: Тодор Петров

Очаква се увеличение на цените на стоматологичните услуги, за които шефът на Българския зъболекарски съюз (БЗС) Николай Шарков твърди, че изостават от инфлацията. 

"Би било странно, ако всички цени в страната се променят, а при нас нещата стоят на ниско ниво. Минимум с 30% е необходимостта от повишаване на цената в сферата на денталната медицина", заяви зам.-председателят на БЗС д-р Борислав Миланов в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че НЗОК е институцията, която трябва да договори достатъчен брой дентални услуги, които да осигурят денталното здраве на пациентите. При децата това се осъществява, но при възрастните този пакет е изключително малък, изтъкна д-р Миланов и добави, че тази година нищо не е променено в сравнение с 2022 г.

"Що се отнася до свободния пазар, нашите практики са много различни. Лесно може да вземем заем и да направим тези практики супер, но след това ние ще фалираме", каза още гостът.

Доц. д-р Бойко Бонев от Катедра "Обществено дентално здраве" към МУ посочи на свой ред, че е нормално при такава голяма инфлация да има корекция на цените и в тяхната област. 

"Цените при нас се формират въз основа на голяма група от фактори, всичко се повишава. Не е реално да мислим, че цените може да се запазят. Вече има едно увеличение на цените, но всички колеги опитваме да бъде в рамките на нормалното. Политиката на НЗОК изключва голяма част от здравните потребности на хората. В основни линии това прави помощта по-недостъпна за пациентите", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му достъпът до дентална помощ в България е осигурен напълно. 

"От една страна имаме много зъболекари. Те са добри и работят качествено. Но проблемът е с нивото на здравната култура, не се работи в областта на профилактиката и здравното образование", заяви доц. д-р Бонев.

Д-р Миланов обърна внимание, че всички материали в сферата на денталната медицина се внасят от чужбина и са на европейски цени, които са поскъпнали в пъти. Зам.-председателят на БЗС поясни, че се съобразяват донякъде и с възможностите на пациентите, за да може да си "изкарват хляба".

Според него разполагаме с предостатъчно зъболекари. Практикуващите на територията на страната са около 10 хил. В челните редици сме по брой зъболекари на глава от населението, което обаче създава и проблеми.

Двамата гости алармираха, че има огромен проблем с електронните досиета на пациентите.

"Типично по български се прави офанзива, когато изтичат всякакви срокове и се създава излишно напрежение, което не води до нищо добро. Чакаме "Информационно обслужване" да спази обещанието си, все още нямаме нещо готово, което да тестваме в реални условия", разясни д-р Миланов.

"Положението е такова и ние трябва да се съобразяваме. Надявам се в един момент системата да заработи нормално", каза доц. д-р Бонев.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

 


3
3 rate up comment rate down comment 1
Аз
преди 11 месеца
Не се издават касови бележки. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 11 месеца
Касови бележки задължителни ли са? Май не всич Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 1
прогрес
преди 11 месеца
"Минимум с 30% е необходимостта от повишаване на цената" - Дайте по-добре 60%. Да има и за догодина! И защо не въведете и такси като при личните лекари? Какво ви пречи? Сигнализирай за неуместен коментар