Стоматолози: Всичко е дигитализирано, поставянето на имплант е по-леко от ваденето на зъб

Според Венета Павлова и Валентин Павлов усмивката означава здраве

26.12.2022 | 20:30 Редактор: Петя Кръстева

Едни от първите описания на зъболечението датират още от индската цивилизация. Древногръцките учени Хипократ и Аристотел пишат за стоматологията, като дори описват устройството и лечението на зъба и заболяванията на венците. От времето на Ренесанса пък датират и първите описания на зъбни операции, а първите болници за зъболечение са създадени през Второто българско царство. Това, което имаме днес, е фантастика в сравнение с грижата за зъбите преди два века. 

"Естетиката е неразделна част от здравето, но дава и увереност на пациентите, заради което казваме, че усмивката отваря всички врати. Когато един пациент дойде при нас, започваме с индивидуалните му особености - характеристики и анатомия, след което подробно говорим за това как вижда себе си и каква усмивка желае. Правим дизайн на усмивката и започваме с плана на лечение и последващите интервенции, водещи до желаната усмивка. Всичко вече е дигитализирано - използваме CAD-CAM технология, работим с фасети и циркониеви конструкции, които дават най-близка естетика до тези на естествените зъби", заяви стоматологът д-р Венета Павлова в специалния телевизионен проект на телевизия Bulgaria ON AIR - "Бъдещето: Фантастика и реалност".

По думите ѝ CAD-CAM технологиите представляват "роботи, които фрезоват цялата корона и скеле на бъдещата конструкция". "Те имат изключителна точност, тъй като отпечатъкът е предварително сканиран", поясни тя.

По отношение на фасетите Павлова разказа, че често ѝ се налага да работи по такива без препарация, при които почти не се отнема жива тъкан. 

"Когато имаме умъртвен зъб, е по-добре да бъде поставена корона, а не фасета - от профилактична гледна точка. Няма визуална разлика", отбеляза тя. 

Стоматологът подчерта, че грижата за зъбите трябва да започне още от раждането на едно дете - добре е родителите и новороденото да посетят специалист, който да им даде съвети относно храненето и потенциалните вредни навици.

В случай, че все пак се стигне до ситуация, в която пациентите губят своя зъб, се прибягва до имплантологията.

"Съвременната имплантология дава възможност в момента на ваденето на зъба веднага да бъде поставен имплант. Когато започнахме работа преди 26 години, протоколът бе много по-труден и тежък - пациентите имаха отоци", коментира стоматологът Валентин Павлов пред Bulgaria ON AIR.

Той констатира, че е възможно поставянето на повече от един имплант едновременно, а болката от интервенцията е сведена до минимум.

"Поставянето на импланта е по-леко за пациента от ваденето на зъб", категоричен бе той. 

Гостът отбеляза, че "в организма няма нещо, което да заздравее за два дни", като даде пример с имплантите, на които са им необходими от 3 до 6 месеца, за да се интегрират.

"Преобразяването на усмивката означава здраве, но и променя живота", обобщи Павлова.

Гледайте целия разговор във видеото.