Не допускайте тези грешки, вредят на зъбите на децата

Любимите бонбони са храната, която насърчава появата на кариеси

14.06.2022 | 10:27 Редактор: Ваня Кузманова
Не допускайте тези грешки, вредят на зъбите на децата

Един от основните приоритети на всеки родител трябва да бъде поддържането на добро дентално здраве на децата му. Тази грижа трябва да започне още преди поникването на първите зъбки. Но в желанието си да угодим на децата си, понякога допускаме грешки, които създават по-скоро лоши навици, вредящи на зъбния емайл, който е защитната обвивка на зъбите.

Любимите бонбони и близалки

Вероятно няма дете, което да не обича сладкиши, всякакъв вид бонбони – твърди, дъвчащи, желирани. За жалост любимите бонбони са онзи вид храна, която насърчава появата на кариеси. Захарните изделия, като близалки, шоколад и други също създават една благоприятна среда за развитието на бактерии в устната кухина.

Отваряне на опаковки със зъби, гризане на играчки

Това обикновено се случва при малко по-големите деца. Нов пакет любимо лакомство или напитка в шише с капачка, сламка. Отварянето с ръце е трудно понякога, а защо да не пробва и как се отваря пакет със зъби, както прави любимият им герои в анимационното филмче. В процеса на игра, някои деца също ползват зъбите си, за да гризат разни играчки. Това крие сериозен риск за здравето на техните зъби.

Смучене на палеца

Навик, който често се среща при бебета, а в някои случаи и при по-големи деца. Важно е обаче да се опитате да отучите вашето дете от него преди появата на първите постоянни зъби. С течение на времето смученето на палеца може да повлияе на захапката или на естественото подравняване на зъбите, което може да доведе до затруднения при дъвчене и говорене.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК