Кои рецепти за домашна паста за зъби са безопасни?

Някои естествени съставки могат да са опасни за зъбите, въпреки че са с натурален произход

14.05.2022 | 16:53 Редактор: Жаклина Иванова
Кои рецепти за домашна паста за зъби са безопасни?

Употребата на домашни средства за красота и здраве е популярен начин за избягване на химикалите, влагани в различни продукти. Алтернативните средства с природни съставки са чудесни в това да се погрижите за кожата си, да намалите подпухналостта на очите, да почистите дома си, да подхраните тялото си.

"Направи си сам" е широкообхватен начин да създадете домашни козметични, измиващи и почистващи средства, с които да се радвате на повече здраве от природата. Но във всички случаи ли домашно приготвените средства са безопасни и едновременно с това ефективни?

Употребата на домашна паста за зъби е популярен метод за измиване на зъбите без притеснение от вложените във фабричните пасти потенциално рискови за здравето съставки. Флуоридът е една от тях. Заради него много хора предпочитат да приготвят сами пастата си за зъби, за да са сигурни какво съдържа тя.

В интернет се срещат много рецепти за домашна паста за зъби, като не всички от тях са еднакво безопасни, според healthline.com. В някои от тях се срещат вещества с потенциално рисков характер, като ябълков оцет и водороден прекис (перхидрол), които предлагат привидни ползи за зъбите, но без доказана безопасност.

Оцетът е полезен природен продукт с безспорни качества, но ако се прилага постоянно върху зъбите в комбинация с търкане с четка за зъби, оцетната киселина в него може да повлияе негативно на зъбния емайл. Водородният прекис се предлага в интернет като средство за избелване на зъбите. Затова и се включва в различни рецепти за домашна паста за зъби. Той обаче може да има потенциално опасно влияние върху зъбите, като отслабва емайла и ги прави податливи на кариеси, на напукване на емайла и лесно разваляне.

Според Американската стоматологична асоциация липсата на флуорид също не се счита за безопасна. Доктор Хамид Мирсепаси, зъболекар от Тексас, обяснява пред healthline.com, че флуоридът може да помогне за укрепване на емайла на зъбите и да намали риска от поява на кариес. Той подчертава, че някои природни и естествени съставки могат да са опасни за зъбите, въпреки че са с натурален произход.

Кои рецепти за домашна паста за зъби са безопасни?

Никой от методите за домашно приготвяне на паста за зъби не са одобрени от органите за контрол. Въпреки това healthline.com одобрява някои от предлаганите в мрежата рецепти за домашна паста за зъби.

Една от рецептите е проста и предлага да смесите 1 чаена лъжичка сода за хляб с малко количество вода, колкото да се получи паста. С помощта на четката за зъби втрийте пастата в зъбите. Сложете толкова вода, колкото да получите желаната от вас текстура. Содата за хляб се счита за безопасна, според проучване от 2017 година, публикувано в The Journal of American Dental Association.

Все пак някои зъболекари не я препоръчват за ежедневна употреба, защото има абразивен ефект и може да навреди на емайла. Все пак содата има и позитивни качества. Тя има антибактериален ефект и може да подобри дъха.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК