Идеи за домашни маски за по-мазна кожа на лицето

Бананите имат ексфолиращи свойства, без да влияят отрицателно на кожната бариера

04.05.2022 | 18:25 Редактор: Ваня Кузманова
Идеи за домашни маски за по-мазна кожа на лицето

Всяка дама се отличава с различен тип кожа на лицето. Тези, които са с кожи, склонни към омазняване, знаят, че понякога е трудно да се овладее секрецията на себум, лъщенето, дори когато сме с грим.

Ползвайки неправилните козметични продукти, можем да повлияем отрицателно на това. Ето защо е важно да ползваме точните продукти. Маските за лице не са едни от тях.

В домашни условия можем да си позволим да ползваме редица естествени съставки, които правят кожата красива, а и помагат за овладяване на прекаленото омазняване. Такива са хумата, домат, белтък, смляно кафе и други.

Мед и кафява захар/смляно кафе

Една от най-честите грешки в грижата за по-мазната кожа е, че се опитваме да намалим излишния себум, използвайки продукти съдържащи алкохол, които изсушават кожата. Това допринася за още по-голямото ѝ омазняване.

Медът има антибактериални и антисептични свойства, спомага за стягането на кожата, овлажнява и подобрява тена ѝ. Може да се нанася самостоятелно или да се комбинира с други продукти като мляко, както и кафява захар. Към 1-2 с. л. мед добавете 1 ч. л. кафява захар и по желание няколко капки пресен лимонов сок.

Разбъркайте, нанесете маската върху чиста и суха кожа с леки масажни движения (избягвайте зоната около очите). Така ще елиминирате и мъртвите кожни клетки. Оставете я да действа 10-15 минути, след което изплакнете с хладка вода и нанесете подходящ крем.

Банан и мед

Бананите са едни от най-добрите плодове за кожа, склонна към омазняване. Бананите имат нежни ексфолиращи свойства, без да влияят отрицателно на кожната бариера. В комбинация с мед, озаряват и стягат кожата. Намачкайте половин добре узрял банан и добавете към него 1 с. л. мед. Разбъркайте добре и нанесете маската върху чиста кожа. След 10 минути изплакнете и нанесете подходяща козметика.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК