Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Д-р Бонка Мутафчийска: Българските дентални медици не отстъпват на световните

Качеството на услугите при нас винаги е било на ниво, работим с най-добрите материали, заяви денталният лекар

03.02.2023 | 21:05 Редактор: Вяра Димова

Преди дни се навършиха три години откакто Световната здравна организация обяви пандемията от Ковид-19. През този период притесненията за здравето ни преминаха през различни трансформации и редица болнични звена бяха преобразувани. Страховете ни да посещаваме медицински специалисти не бяха изключение. 

"Пандемията от Ковид-19 се отрази във всеки един сектор. Нямаше как и ние, денталните лекари, да не останем засегнати. Първото, което се случи с нас, беше, че във всеки се породи страх и той беше за живота му. Бързо трябваше да вземем решение. Много от колегите преустановиха за седмица, за месец. Ние, с моите колеги, взехме нелекото решение да продължим работа с пациенти", заяви денталният лекар и собственик на "Мутафчийска дент" д-р Бонка Мутафчийска за предаването "Директно".

По думите ѝ няма как да оставят хората, които са се доверили на екипа. "Пандемията беше жестока, всички загубихме близки и приятели, но промени мирогледа ни и начина на възприемане на нещата около нас. Най-важно е здравето. Установихме, че инвестицията в него е много важна", коментира специалистът.

Според нея има промяна в денталния статус на пациентите предвид изминалото време. "Пациентите се страхуваха за живота си и посещенията бяха ограничени до минимум. Много започнати лечения бяха преустановени. В един момент това позаглъхна, научихме се да живеем с пандемията", посочи д-р Мутафчийска пред Bulgaria ON AIR и допълни, че пандемията няма как да промени качеството на услугите.

"Качеството на услугите при нас винаги е било на ниво. Стремим се да работим с най-добрите материали. С появата на Ковид-19 дезинфекцията стана на безупречно ниво", подчерта тя.

Най-често срещаните стоматологични проблеми при българите е липсата на профилактика, смята денталният лекар. 

"Нямаме достатъчна дентална култура, за да знаем, че един профилактичен редовен преглед при стоматолог би ни спестил много неприятности в бъдеще", сподели д-р Мутафчийска и посъветва: 

"Редовен профилактичен преглед - за възрастните хора преглед на 6 месеца, за децата - 3-4 месеца. Другото важно нещо, което би ни спестило честото ходене при стоматолог, е личната хигиена. Сериозното почистване на зъбите е от съществено значение да избегнем кариесите", обобщи собственикът на "Мутафчийска дент".

Доверието трудно се печели, каза специалистът. "За нас е важно да имаме доверието на пациента. Трябва да има здрава усмивка и това те кара да стоиш в тонус. Смятам, че децата са най-страхотните пациенти, които един дентален лекар може да има. Те зареждат. Усещат обичта и разбирането", коментира още тя.

Д-р Мутафчийска добави, че сезони за денталното здраве няма. Всеки сезон е подходящ за профилактика. 

"Нивото на българската дентална медицина е на нивото на световното и европейското. Българските медици не отстъпват на световните. Винаги сме се интересували от новостите. Една дентална клиника трябва да предостави на пациента комплексно лечение, да не се налага да ходи на много места. Трябва да има всички нови апаратури", коментира още денталният специалист.

Гледайте целия разговор във видеото.