Шефът на БЛС: До 5 години цели региони у нас могат да останат без лични лекари

В първичната помощ над 60-70% от лекарите са на над 50 години

16.01.2023 | 21:51 Редактор: Петя Кръстева
Шефът на БЛС: До 5 години цели региони у нас могат да останат без лични лекари

Ние не сме спирали да работим по предложенията за новия рамков договор за медицинските дейности с НЗОК. Това заяви д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз . Той обясни, че БЛС са готови с предложения, които да обсъждат с експертите на касата. 

По думите на д-р Маджаров Националният рамков договор е над 400 страници. Той подчерта необходимостта от промени, свързани с дигитализацията, като обясни, че това е нещо много важно и за пациентите, и за лекарите във функционирането на кабинетите и болничните заведения.

"Аз лично не мисля, че ще имаме проблем с екипа на НЗОК, ние сме работили много добре с тях", категоричен бе той.

По отношение на фаворизирането на медицински заведения д-р Маджаров обясни, че се надява да продължи политиката, стартирала миналата година, в която за първи път се забелязах превес на извънболничната помощ. 

Според него и в първичната, и в специализираната помощ, сме изправени пред катастрофа - в първичната помощ над 60-70% от лекарите са над 50 - годишна възраст, а над 40% от тях са в пенсионна възраст.

"Ако ние не предприемем мерки, само след 3 до 5 години цели региони от страната няма да имат общопрактикуващи лекари по физиологични причини", обясни председателят на Българския лекарски съюз.

Снимка: БГНЕС