Министър Меджидиев с голяма новина за детските клинични пътеки

В НЗОК ще влязат допълнителни средства от здравни вноски

24.02.2023 | 10:05 Редактор: Вяра Димова
Министър Меджидиев с голяма новина за детските клинични пътеки

В следващия бюджет на НЗОК ще влязат допълнителни средства от здравни вноски, заради увеличението на минималната работна заплата. Една от основните задачи, която съм си поставил, е част от тези средства да бъдат използвани за увеличение на недофинансираните детски клинични пътеки. При правилно преразпределение на този допълнителен ресурс ще останат и средства за включването на заплащането на допълнителни лекарствени продукти, необходими за терапията за деца с редки заболявания

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на първата среща на Експертния съвет към инициативата "Българската коледа" под патронажа на президента на Република България.

Двадесетото юбилейно издание на дарителската кампания тази година е в подкрепа на децата с редки генетични заболявания. Министър Меджидиев изрази увереност, че решенията в НЗОК вече ще се вземат доста по-оперативно, защото комуникацията с Касата в последния месец е подобрена. 

"Съгласно Правилата на инициативата, с набраните средства ще бъдат подпомогнати деца за диагностика, лечение и рехабилитация, както и ще бъдат осигурени медицински изделия и помощни средства. Ще бъде закупена високотехнологична медицинска апаратура за лечебни заведения в цялата страна. Вече двадесета година "Българската Коледа" осигурява медикаментозна терапия на деца с редки заболявания докато здравната система на страната поеме тяхното финансиране", отбеляза съветникът на президента по благотворителната инициатива Дарина Владова.

Списъкът с редки заболявания се актуализира периодично, като той е обвързан с нови клинични пътеки и с осигуряването на съответните лекарствени продукти и необходимите медицински храни. Усилията на институциите са насочени към подобряване на диагностиката, лечението и рехабилитацията на децата, живеещи с редки заболявания.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)