България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Орязаха парите за изследвания и броя направления, всички пациенти ще бъдат засегнати

Това ни поставя под невъзможност да си вършим работата, заяви д-р Виктория Чобанова

02.05.2023 | 08:20 Редактор: Тодор Петров

Средствата, с които разполагат личните лекари, за да изпращат пациентите си на изследвания и консултации, са намалени за текущите три месеца спрямо първото тримесечие на годината. За този проблем алармират общопрактикуващи лекари от София. 

"НЗОК на всеки 3 месеца ни определя суми за изследвания и брой направления, с които в рамките на тримесечието трябва да се справим. Имаме 20% по-малко от тези 200 направления, от средствата за назначаването на изследвания имаме 30% по-малко, високоспециализираните дейности за хронично болните пациенти са намалени със 70%. Това ни поставя под невъзможност да си вършим работата", алармира в "България сутрин" д-р Виктория Чобанова - председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.  

По думите ѝ няма никаква логика и никакво обяснение от страна на Здравната каса. Това е чиновническо решение с неизвестна цел, но се отразява на всички хора, смята д-р Чобанова.

"Навсякъде в страната има намаления. Независимо че в НЗОК съществуват тези средства, има устно указание от страна на НЗОК към регионалните каси те да не ни бъдат дадени, за да се формира резерв. Стоят си там и евентуално в края на годината може да ги дадат. Работата ни в момента е сериозно затруднена, защото не можем да назначаваме изследвания", каза още тя пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Чобанова посочи, че в бюджета на НЗОК ще има допълнително немалко средства. 

"В момента за изследвания по регулативните стандарти разполагам с 8,44 лв. на човек за година. Това са изключително малки суми. Разполагам с половината от това, което ми е необходимо. Всички ще бъдат засегнати - както хронично болните, така и здравите хора, които идват за профилактичен преглед. Ще правим икономии от всичко, ще бъдат засегнати и острите заболявания", предупреди председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

"Ако надвиша сумата за изследвания, след това тези пари трябва да ги върна на Касата от моя джоб. Може да поискаме допълнително и би трябвало да ни дадат. Но дали и колко ще ни дадат, аз ще разбера през юни. През цялото това време ще работя колкото мога", обясни д-р Чобанова.

Гледайте целия разговор във видеото. 


9
1 rate up comment rate down comment 0
Аз
преди 11 месеца
Поредното безумие.Но явно си го заслужаваме,щом мълчим. Сигнализирай за неуместен коментар
8
5 rate up comment rate down comment 0
Теменужка
преди 11 месеца
Докато си мълчим, така ще е. Сигнализирай за неуместен коментар
7
4 rate up comment rate down comment 2
Човек
преди 11 месеца
Младите да внимават колко деца да отглеждат!!! Явно.... Сигнализирай за неуместен коментар
6
22 rate up comment rate down comment 1
Много осигурена
преди 11 месеца
Не мога да разбера защо трябва личните лекари да дават направления,пред кабинетите им да седиш по половин ден заедно с всички болни хора.Научете се от белите държави бе,всеки който има нужда от съответния специалист отива да се лекува и не зависи от никакви лл. Но тук е геноцид и унижение спрямо хората. Сигнализирай за неуместен коментар
5
18 rate up comment rate down comment 2
Ралица
преди 11 месеца
Защо ЛЛ. Получават огромни заплати,а в същност не лекуватГоворим ,че не харесват 5000лвТе са администрацияХора,отворете си очите!!!!! Сигнализирай за неуместен коментар
4
8 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 11 месеца
Тогава да приемат закон за ефтаназия Сигнализирай за неуместен коментар
3
24 rate up comment rate down comment 0
Име
преди 11 месеца
А къде отиват здравните 28.40лв. които плащаме всеки месец? 8.44 лв на човек за година??? Вие луди ли сте? Аз посещавам ЛЛ на няколко години веднъж! Ако утре отида и ме върне защо ми спират здравни осигуровки? Кое точно ми е осигурено пък макар и минимално? Сигнализирай за неуместен коментар
2
28 rate up comment rate down comment 0
Cholakova 1691
преди 11 месеца
То бива, бива...но това вече започва да се превръща в геноцид... Сигнализирай за неуместен коментар
1
20 rate up comment rate down comment 0
kostadinova1981
преди 11 месеца
За да ги откраднат по лесно здравната каса Сигнализирай за неуместен коментар