Ще стане ли таксата при джипитата 1% от минималната заплата?

НЗОК или социалното министерство трябва да покриват пълната сума на таксата, смятат лекари

24.02.2023 | 14:50 Редактор: Вяра Димова
Ще стане ли таксата при джипитата 1% от минималната заплата?

Потребителската такса за посещение при лекар да стане 1% от минималната работна заплата. Около това становище се обединиха голяма група лекари в онлайн дискусия за специалисти, която се провежда в професионалната медицинска платформа CredoWeb.

Медиците искат НЗОК или социалното министерство да започнат да покриват пълната сума на таксата за социалните групи като децата, пенсионерите, хората с ТЕЛК и др.

Освобождаването от такса на тези групи в момента води до прехвърляне на социални дейности към лекарите, смятат участниците в дискусията. "Нашата работа е диагностика и лечение, а не да компенсираме работата на институциите", коментира педиатър.

"Като педиатър с над 1000 деца в практиката бих коментирала, че сме крайно ощетени. Едно дете идва от един до три пъти на преглед за едно заболяване, а платен е само профилактичният преглед – веднъж годишно за деца над 7 години. Лично не одобрявам наличието на касичка в лекарски кабинет. Би трябвало здравната каса да заплаща всеки преглед с различна сума според типа на прегледа", обясни друг детски лекар.

Лекарите споделят, че в гилдията тлее натрупано недоволство през годините заради факта, че социална политика се прави чрез лекарите, които в доболничната дейност са принудени да се регистрират по търговския закон и да реализират приходи. Участниците изказват дори готовност за протести, ако проблемът с потребителската такса не намери решение в обозримо бъдеще.

Снимка: pixabay