Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Цветеслава Гълъбова: В България се печели от болест, не от здраве

В "Левицата" обсъждат Ваня Григорова да е кандидат за кмет на София

21.07.2023 | 20:41 Редактор: Юлиан Христов

Социологията показва колко от българите не желаят да влязат в Еврозоната и не желаят да се изпраща оръжие и некоалицията продължава да иска да го направи от наше име.

Това каза директорът на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" и кандидат за депутат от партия "Левицата" д-р Цветеслава Гълъбова в предаването "Денят ON AIR".

По отношение на концесията на "Лукойл" тя смята, че това не е големият проблем за страната, а хората се интересуват и от други концесии.

Д-р Гълъбова каза, че името на Ваня Григорова се обсъжда като кандидат за кмет на София от "Левицата".

"Определено смятаме, че Ваня Григорова има потенциал. Смятаме, че тя има леви убеждения. Моето лично мнение, като жена е, че тя е харизматична", каза д-р Гълъбова.

Според нея битката за София ще бъде много тежка, защото по традиция столицата е "синя".

"Корените, които корупцията и олигархията са пуснали в София, са много дълбоки. Иска се много упоритост, много знания, много твърда воля. Местният парламент е от изключителна важност и е важно как ще се разпределят местата в Общинския съвет", коментира тя.

По думите ѝ проблемите в здравеопазването не идват от парите, които с доплащането от пациентите достигат близо 15 млрд. лв. Според д-р Гълъбова става въпрос за липса на справедливост при разпределението на средствата и изтичането им, тъй като има много пробойни, "огромни икономически интереси и лобизъм".

"В България моделът на здравеопазването е обърнат надолу. За да бъде едно общество здраво, трябва да има профилактика и превенция. В България се печели от болест, не от здраве, и фокусът е обърнат към болния човек. Фокусът трябва да е обърнат към здравия човек, да се запази по-дълго време неговото здраве. Затова има толкова много болници. Всички знаем, къде отиват болните, които са тежко болни, къде отиват катастрофите, пациентите без осигуровки къде откриват", допълни тя.

Директорът на психиатричната болница каза, че се очакват близо 10 млн. лв. за нова сграда, като 3 млн. лв. ще дойдат от ПВУ, а 7 млн. лв. ще дойдат от държавния бюджет. Гълъбова допълни също, че шеф на отделение с над 40 години стаж получава 2612 лв., санитарят започва с 734 лв., а когато навърти стаж, взима малко над 1000 лв. За три хранения на ден на един психично болен у нас се полагат 4,95 лв.

Гледайте целия разговор във видеото.