"Галъп": 78% от българите не одобряват военната помощ за Украйна, 21% искат еврото

Настоящото правителство може да не е най-доброто, но това е била единствената смислена възможност, убедени са 62% от анкетираните

21.07.2023 | 17:11 Редактор: Елеонора Танева

45,9% от българите засвидетелстват оптимизъм за предстоящата работа на правителството, а 43,3% са песимисти. Това показва бързият сондаж от независимата програма на "Галъп интернешънъл болкан", проведен между 14 и 19 юли. 

ГЕРБ не са толкова потърпевши от "сглобката" в НС, колкото ПП-ДБ. 53,6% споделят мнението, че ГЕРБ за измамили избирателите си, срещу 63,9% смятащи същото за ПП-ДБ. Набралото гражданственост твърдение за външен натиск също среща автоматично приемане: 49,4% срещу 33,7% са тези, които приемат рефрена "натиск от американското посолство". Факт е обаче, че българите ясно признават, че настоящото правителство може да не е най-доброто, но това е била единствената смислена възможност – 62,7% приемат това мнение, а 32,8% не го приемат.

Оказва се, че в най-голяма степен – 23,2% трудно се формира мнение по отношение на назначението на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор. 15,9% са съгласни, че това назначение е добро, докато 60,9% не споделят това мнение, което до голяма степен може да се отдаде и на сравнително ниските нива на доверие в съдебната система като цяло.

Мнозинство от 64,2% пък е съгласно, че кандидати за местните избори не трябва да имат близки, свързани с бившата Държавна сигурност. 29,6% не са съгласни с твърдението. Останалите не могат да преценят.

20,0% са „за“, „против“ са 78,1%, когато става дума за интензифициране на военна помощ към Украйна.

Данните не са изненадващи и по отношение на сроковете за приемане на еврото. 21,4% са за забързване, но 71,9% са против България да бърза с въвеждането.

Подобни данни са очаквани на фона на досегашната изследователска практика. Те показват необходимостта от решително по-активна информационна и убеждаваща кампания.

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа

Снимка: pixabay


4
0 rate up comment rate down comment 1
ON AIR
преди 9 месеца
ЧЕРВЕНОПЕРКОВЦИ СМЕ ТА ДРЪНКАМЕ Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 1
ЦРУ
преди 9 месеца
И? ПОПАДНАЛ СИ НА САЙТА НА ЧЕРВЕНОПЕРКОВЦИТЕ Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
ЮСА
преди 9 месеца
ЗВУЧИ КАТО КРЕМЪЛ МОСКОВЕЙШЪНЪЛ НЕОДОБРЯВАТ ПОМОЩИТЕ ЗА УКРАЙНА71% Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
И?
преди 9 месеца
Т.е. българите не искат военна помощ за Украйна, не искат еврото и не одобряват правителството? Кого представляват онези в НС и има ли демокрация, след като те правят обратното на това, което желае народът? Сигнализирай за неуместен коментар