България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

HPV засяга и мъжете, профилактиката у нас изостава, ваксинация може от 9-годишна възраст

4,5 млн. лв. са загубите за икономиката само от починалите заради рак на маточната шийка, отчита д-р Момчил Баев

20.07.2023 | 09:43 Редактор: Юлиан Христов

Министерството на здравеопазването започва кампания, с която да насочи вниманието ни към ваксинопрофилактиката с новата НPV-ваксина, насочена срещу 9 щама на човешкия папиломен вирус.

"НPV причинява поне 8 различни онкологични заболявания, които се срещат не само при жените, но и при мъжете", обясни основателят на Фондация "Астра Форум" д-р Момчил Баев в предаването "България сутрин". Фондацията е партньор на здравното министерство в кампанията.

"Поставяме си за цел повишаване на обхвата на профилактиката", каза д-р Баев, като обясни, че националната програма ще стартира през есента, като е предвиден и втори етап за провеждането ѝ от 2028 година.

По думите му профилактиката у нас по отношение на HPV-ваксината изостава. Една от причините е, че тя е препоръчителна и няма задължителен характер. Д-р Баев уточни, че онкологичните заболявания се проявяват много късно в живота, но тяхната профилактика може да стане в ранна възраст. Ваксината може да се прилага на лица от 11-годишна възраст нагоре, но долната граница е 9 години.

"Т.е. Всички момчета и момичета над тази възраст могат да се ваксинират. При младите се получава по-добър имунен отговор, преди лицето да е започнало своя сексуален живот", обясни той.

"Нямаме достатъчно информационни кампании, които да са на сочени и към успокояване на тревогите на гражданите и родителите. С НPV не сме имали пълна кампания, която да отговори на притесненията на родителите. Тази ваксина е от десетилетия на пазара в много държави", допълни д-р Баев.

Гостът посочи една от причините за нереализирането на подобен тип кампании - обикновено зависят от политически решения.

България е на трето място в ЕС по честота на заболявания като рак на маточната шийка и четвърта по смъртност, показва статистиката. Към момента ваксините, които са по националната програма, са налични. В същото време има и 9-валентна ваксина, която е на пазара и може да бъде поставяна от личните лекари.

Д-р Баев уточни, че профилактиката за това заболяване се изчислява на 14-15 млн. лв., но разходите за здравеопазване при заболели и загубите за брутния вътрешен продукт са огромни.

"За 2019 година загубата за икономиката от преждевременно починали жени в трудоспособна възраст с това заболяване е малко над 4,5 млн. лв.", изнесе още данни медикът.

Гледайте целия разговор във видеото.