Рецепта от тефтера на баба: Мраморен кекс

Оставете да изстине и тогава извадете от формата

11.05.2025 | 08:24 Редактор:
Ромова есенция ще даде допълнителен вкус и аромат.
Ромова есенция ще даде допълнителен вкус и аромат.

Мраморният кекс е един от онези десерти, които събуждат носталгията — ароматът му изпълва дома, а вкусът му напомня за уюта на неделните следобеди. Тази рецепта е изпитана, лесна и една от най-търсените онлайн в България. Подходяща е както за начинаещи, така и за опитни кулинари.

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 2 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 1 пакетче бакпулвер (10 г)
  • 1 ванилия (или ванилова захар)
  • 2 с.л. какао (може и натурално)
  • Масло и брашно за намазване на формата (или хартия за печене)

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата със захарта до получаване на пухкав светъл крем. Добавете киселото мляко и олиото, като продължавате да разбърквате с миксер или тел. Смесете брашното с бакпулвера и го прибавете към течната смес постепенно, като разбърквате, докато получите гладко тесто. Добавете ванилията.

Отделете около 1/3 от сместа в отделна купа и към нея добавете какаото. Разбъркайте добре.

Намаслете и набрашнете форма за кекс или използвайте хартия за печене.

Изсипете първо част от бялата смес, след това какаовата, като редувате, за да се получи "мраморен" ефект. По желание можете да направите шарка с вилица или шишче.

Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40–45 минути или до суха клечка.

След изваждане, оставете да изстине и по желание поръсете с пудра захар.

Съвети за идеалния резултат

Не отваряйте фурната през първите 30 минути от печенето.

Използвайте натурално какао за по-интензивен вкус.

Можете да добавите настъргана лимонова кора или ромова есенция за допълнителен аромат.