България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Първият регистриран метеорит у нас - през Османското владичество, кои са най-често срещаните?

Някои от небесните тела са изключително скъпи, коментираха проф. Пимпирев и Христо Стаменов

13.07.2023 | 09:44 Редактор: Юлиан Христов

Първият регистриран у нас паднал метеорит е от 1730-1740-те години, когато България е под Османско владичество. Но тогава не е имало нито интернет, нито писмени сведения. Той е мерен в оки и това са първите сведения за метеорит на територията на България.

Това каза изследователят и учен проф. Христо Пимпирев в предаването "България сутрин".

Той припомни, че основната част от космическите тела идват от астероидния пояс между Марс и Юпитер и се счита, че те са част от протопланета. Някои от телата са привлечени от земното притегляне и така попадат в земната атмосфера.

"Метеорите изгарят, когато скалното тяло преминава през атмосферата. Още от дълбока древност са ги смятали за божествени", обясни проф. Пимпирев и припомни, че някои от метеоритите могат да бъдат много опасни, като даде пример с падналия преди 65 млн. година метеорит в Мексиканския залив, когато е загинал господстващият тогава вид - динозаврите.

"За щастие, такива големи метеорити падат 3-4 на 100 млн. години", уточни професорът.

"Това са неща, с които човек не може да се бори. Метеоритът не си избира къде да падне, където го привлече Земята, там пада", допълни ученият.

Проф. Пимпирев отбеляза, че най-лесно се намират метеорити на Антарктида. Тъй като в останалата част от Земята падат основно в океаните или гористи местности, там те трудно могат да бъдат открити.

"Докато в бялата пустош, това е черно тяло, което се отличава. Правят се специални антарктически експедиции от частни колекционери, тъй като цената на едно парче достига до 70 хил. долара", обясни той и допълни, че най-ценни са тези с марсиански произход.

Проф. Пимпирев каза, че има три вида метеорити - железни, съставени от над 90 процента желязо, железно-каменни, с около 50% желязо и каменни - най-често срещаните на Земята.

У нас често има измами с метеорити, стана ясно от думите на Кирил Стаменов от Българска асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити пред Bulgaria ON AIR. Той каза, че често по онлайн платформите се намират парчета метеорити за продажба, но нерядко има и измами.

"Звънят ми да ме питат от чужбина толкова много ли лъжат в България", разказа Стаменов.

Едно от нещата, които правят метеоритите толкова ценни, е т.нар. импактен диамант, който се образува след процесите, които протичат при падането на тялото на Земята и преминаването му през земната атмосфера.

По думите му близо 80% от телата идват от Големия астероиден пояс между Марс и Юпитер.

Той обясни, че 300-400 грама от метеорит се търгува от 1 до 4 евро.

За да се избегне измама, първият най-важен тест е това дали има магнитно поле. След това се правят изследвания за наличието на желязо или никел. Правят се и изследвания за наличието на кобалт, но това става с много скъп метод - рентгено-спектрален анализ, който струва около 30-40 хил. долара.

Стаменов обясни, че намирането на метеорит е изключително трудно, колкото е и намирането на самородно злато.

Гледайте целия разговор във видеото.