НАСА предупредила за метеора още през януари, подобно явление имало преди 8 години

Падането му е било видяно не само в България, но и в още три държави

12.07.2023 | 18:47 Редактор: Вяра Димова

Падането на метеора, освен от Видин, е видяно още от Северна Македония, Сърбия и Румъния. Според експертите тялото, което е навлязло над България, е било с големината на тенис топка.  Астрофотографът Михаил Минков успява да види метеора в София и съжалява, че не е бил подготвен да го заснеме.

"Снощи бяхме на терасата със съпругата ми и в момента, в който гледах към нея, видях как зад нея светна. Толкова силно, че видях сенките, които се движат. Тя извика в същия момент: "Погледни към небето". Аз погледнах на север и се видя остатъкът от горящата част на метеора. Беше изключително красиво, защото светеше в оранжево. Това се случи буквално за 2-3 секунди", разказа той за Bulgaria ON AIR.

Метеорит пада последно у нас през 1966 г., а явление, като снощното, е забелязано преди 8 години.

"Един болид навлезе в атмосферата над България. Пак се взриви. Аз лично го видях как премина над София", коментира Георги Пенев.

Най-често падналите метеорити са каменни, известни сред търсачите като хондрити. Те се отличават от земните скали заради по-голямото количество никел в тях.

"Това са така наречените пощальони на науката. Единствената пряка връзка на човека с Космоса. Съдържат силиций, магнезий, малко количество никел, фосфор, сяра", обясни още Пенев.

Събирането на метеорити в България има традиция от близо 50 години и въпреки това явлението е чуждо за българите.

''Повечето хора, които не са запознати с явлението метеорити, приемат нещата малко по-насериозно от типа ракети, Путин", посочи Мирослав Любенов.

Той заяви, че не е изненадан от навлизането на метеор над нашата територия, тъй като още през януари от НАСА са предупредили за подобен метеоритен дъжд, който се е очаквало да мине над Европа.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.