Метеорът стресна множество българи, видинчанин "видя" извънземна станция

Метеоритни отломки не са достигнали до земната повърхност

12.07.2023 | 13:40 Редактор: Искра Ангелова

Ярка светлина и силен тътен стресна жителите във Видинско късно снощи. След първите догадки и хипотези стана ясно - метеор се е взривил и изгорял в атмосферата над Северозападна България и Южна Румъния, преди да падне на земята. За щастие, пострадали хора и нанесени щети няма.

А зрелищният спектакъл е бил видян и на други места в страната.

"Голям гръм беше, все едно беше земетресение, разтресе целия блок. Помислих, че нещо е станало от 8-ия етаж", сподели жителят на Видин Персолина Георгиева.

Дирята от космическото тяло е засечена от десетки охранителни камери. Хора от почти цялата страна стават свидетели на изгарящия в атмосферата метеор.

"Усети се много силен вятър в този момент, който удари този гръм. Помислих, че е гръмнала газова бутилка или бойлер, но след като видях в интернет хора от Берковица, Пловдив, си казах, че не е тук при нас", коментира журналистът Соня Валерива.

Метеоритни отломки не са достигнали до земната повърхност, няма и нанесени щети.

"На територията на област Видин и към момента няма напрежение, всичко е спокойно, още снощи бяха насочени всички сили на областната дирекция, да търсят пострадали хора, евентуално пожари, материални щети няма и сигнали за такива", поясни директорът на ОДМВР - Видин - ст. комисар Петър Коцин.

Още преди полунощ метеорът стана най-обсъжданата тема в социалните мрежи.

"Един единствен сигнал имаме подаден, той е от село Гомотарци, че в близост до стопанска постройка се е чуло силен гръм", допълни Коцин.

Между 25 и 30 хиляди малки метеора навлизат в околоземната атмосфера всяка година. Според някои хора това не е природно явление.

"Предполагам е извънземна станция и въобще няма общо с метеорита, защото ако беше метеорит, щеше да има много по-големи последици и да се разбере къде е паднало", категоричен е жителят на Видин - Емил Димитров.

Метеорът е забелязан и на територията на Южна Румъния, като планински спасители първоначално са съобщили, че става въпрос за авария в самолет, по-късно е станало ясно, че това е метеор, който е изгорял в атмосферата.

Метеорите са каменни късове, остатъци от комети, които навлизат от междупланетно пространство в околоземната атмосфера. На около 100 километра от земната повърхност телата се палят от триенето и в повечето случаи изгарят преди да достигнат земята. Заради високата температура по повърхността и ниските градуси в сърцевината на космическите камъни, те често се взривяват и изгарят преди да достигнат земята.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Мхм
преди 9 месеца
Провидението ни праща знамение, ама кой да се сети....България ляга и става с войната. Тя е нашият дневен ред. Това дали е случайност? Сигнализирай за неуместен коментар