България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Трябва ли да ни притесняват метеорити като снощния? Говори директорът на обсерваторията в Рожен

"Това не са тела, които биха застрашили жизнения цикъл на нашата планета", каза доц. Никола Петров

12.07.2023 | 09:15 Редактор: Михаела Кирилова

Метеорит освети и стресна цяла България в късните часове на 11 юли. 

"Каменни късове или остатъци от комети се движат в междупланетното пространство и понякога се случва те да навлязат в земната орбита. Заради силното триене в атмосферата те започват да горят. Ние виждаме огнената диря и ако са по-големи, например с размер на футболна топка, се разпадат и тогава чуваме взрива. Това не са тела, които биха застрашили жизнения цикъл на нашата планета. Метеорити с големината на футболна топка падат между 25 и 30 хил. на година, а тези, които са по-големи, например колкото пералня, падат между 6 и 12. Това изобщо не е необичайно", каза директорът на обсерваторията в Рожен доц. Никола Петров за "България сутрин".

Той припомни за подобен случай преди няколко години и обясни каква точно е разликата между метеорит и метеор. 

"В Челябинско преди няколко години имаше случай на по-голям метеорит, който беше причинил и счупвания на стъкла. Скоростта на движение на навлизане в земната атмосфера е от 20 до 50 километра в секунда. Ако от тялото не са достигнали частици до земната повърхност и напълно изгори в атмосферата, значи това е било метеор, а ако все пак са достигнали, тогава вече е метеорит", обясни доц. Петров Bulgaria ON AIR.

"Няма за какво да се притесняват хората. Другия месец ни очаква Персеидният метеорен поток, който ще се случи между 11 и 13 август. Тези "падащи звезди" са с размерите на оризово зърно. Това няма да предизвика някакъв съществен катаклизъм", успокои доц. Петров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Pixabay