България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Отдалечаваме се от Еврозоната с 3-4 години, нов дълг ще излезе скъп за България

Според Христина Христова и Юлиан Войнов смятат, че държавните средства трябва да бъдат разходвани целенасочено

25.04.2023 | 08:40 Редактор: Петя Кръстева

Служебното правителство обяви своята план сметка. В нея се запазват голяма част от социалните плащания. Разчетите показват че над 573 млн. лева ще се спестят, ако индексацията на пенсиите е от октомври. 

Направени са  такива допускания в средносрочната бюджетна програма, която съпътства подготвения бюджет за 2023 г. Очевидно тези пари ще се спестят, но това ще бъде прецедент - не си спомням някога да не е бил изпълняван Кодексът за социално осигуряване. Един бюджет трябва да се построи върху вече съществуващо законодателство. В случая обаче се прави допускане, че това няма да се случи, което означава и промяна в Кодекса за социално осигуряване. Това заяви бившият социален министър Христина Христова в студиото на "България сутрин".

По думите на икономиста Юлиан Войнов бюджетът на служебния кабинет подценява приходната и раздува разходната част, заради което се създава огромния дефицит. 

"Заложените инвестиционни разходи са безпрецедентни - почти сигурно е, че няма да бъдат изпълнени. Там има огромен буфер, дори и само половината от тези разходи да не бъдат изпълнени, това означава, че бюджетният дефицит автоматично ще се намали наполовина. Този бюджет поставя на масата цифри в насипно състояние и оставя партиите да решат как да решат проблема с показателите", поясни той. 

Гостът е убеден, че политиците няма да вземат решение да намалят социалните разходи. По тази причина трябва да се търсят начини за увеличаване на приходите.

"Бюджетът е по-скоро плашещ, отколкото реалистичен. Всички тези показатели създават негативно впечатление за България и плашат инвеститорите. Бюджетът има политически контекст", отбеляза още Войнов.

В ефира на Bulgaria ON AIR Христова изтъкна, че заради нестабилната политическа ситуация у нас потенциалният нов дълг би бил изключително скъп за страната.

"Има необходимост от увеличение на някои от социалните разходи. Системата за социално подпомагане трябва да се реформира. Все още гарантираният минимален доход, който държавата осигурява, е 75 лв. на човек - отдавна вече не е актуален. Трябва да се приеме и дефиницията за енергийно бедни", подчерта тя.

Бившият социален министър е на мнение, че "политиците търсят флиртуване с хората", докато "държавните средства трябва да бъдат разходвани целенасочено". 

"Реално е дефицитът в бюджета да бъде около 3%, без да се намаляват социалните разходи и с планираните увеличения на пенсиите. България не е в ситуация, в която доходите на хората изостават сериозно от инфлацията. Имаме проблем с бедните хора, заради което е необходимо таргетиране на мерките на правителството", смята Войнов.

Той обобщи, че ако дефицитът в бюджета действително е в размер на 6,4%, България ще се отдалечи от Еврозоната с 3-4 години.

Гледайте целия разговор във видеото.