България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Икономист: Бюджетът ни е объркан, предизвестен е хаосът във финансите

"Януари 2024 г. е имагинерна дата за приемането ни в Еврозоната", смята Преслав Райков

24.04.2023 | 08:07 Редактор: Петя Кръстева

Служебният кабинет на Гълъб Донев предложи проектобюджет за 2023 г., в който се предвижда дефицит от 6,4% и нов дълъг в размер над 13 млрд. лв. Не е предвидена промяна в данъчната политика.

"Предложеният от служебния кабинет бюджет е предизвестен хаос в държавните финанси, който беше индикиран още през последните 12 месеца. Получавахме много противоречиви сигнали от кабинета в последните 4 месеца. Третото е политическото несъгласие и нивото, в което реално осъзнаваме, че трябва да пипнем и данъчната политика. Бюджетът не е структуриран добре. Той е много хаотичен и объркан", заяви икономистът Преслав Райков в студиото на "България сутрин".

По думите му има риск бюджетът да изпадне в модел на постоянни дефицити над 5%.

"Един от другите рискове е да се заложи политически капан на следващ редовен кабинет, тъй като може да им се наложи да прекратят някои от политиките. Няма опасност от дългова спирала, защото все още имаме ниски нива на задлъжнялост. Винаги, когато нямаме консенсус, договореност и воля, прибягваме до външните пазари и новия дълг", каза Райков.

Гостът посочи, че "и г-жа Велкова, и г-н Василев доста парадират с числата в бюджета, които не отразяват реалността".

"Само с повишаване на процента на събираемостта на данъците няма как да финансираме всичко, което вкарахме като плащания. Обявените от Асен Василев числа не са резонни - само със събираемост не можем да закърпим бюджета. От друга страна, министър Велкова също заема много хаотична позиция", смята икономистът.

"Хазартното отношение към бюджета не е добро и не трябва да се практикува от никого. За съжаление, през последните 3 години виждаме именно това. Приходите могат да бъдат повишени със свобода на бизнеса, повече бизнес и по-добри условия, както и оттегляне от икономиката на държавата", поясни Райков. 

Гостът е на мнение, че е неадекватно да се твърди, че през януари 2024 г. ще влезем в Еврозоната. Той определи датата като имагинерна. 

Гледайте целия разговор във видеото.