"Дългът е заем от нашите бъдещи приходи": Какво казват експертите за бюджета?

Голям дефицит и нов още по-голям външен дълг, това са перспективите пред страната, според служебното правителство

22.04.2023 | 13:36 Редактор: Михаела Димитрова

Голям дефицит и нов още по-голям външен дълг – това са перспективите пред страната ни за предстоящата година, според служебното правителство. Именно това ще е и нова пречка България да влезе в еврозоната, за да приеме еврото. Има ли все пак светлина в края на тунела, говорят експертите.

Според бившия социален министър Христина Христова тези числа ще попречат за влизането ни в еврозоната, както беше планирано.

"Когато всички разходи, които мислим, че трябва да се направят, ги правим и тогава смятаме да видим колко дефицит ще излезе, това вече е друг начин на правене на бюджет. Правилният начин е да правим с параметри", коментира тя в "Денят ON AIR".

"В крайна сметка дългът е заем от нашите бъдещи приходи", каза банкерът Левон Хампарцумян в "Опорни хора".

На фона на тревожните нива на дефицит, кабинетът е заложил увеличения на пенсиите и заплатите, недостатъчни обаче, за да покрият нарастващата инфлация.

"Аз вече се тревожа как при тези набъбнали разходи, как правителството, ако стане редовно, ще направи един антиинфлационен пакет от мерки за домакинствата, за семействата. Очевидно, че инфлацията продължава да си върви с двуцифрени размери и не можем да я овладеем", каза още Христина Христова.

И все пак пари в държавата има, стига да се разпределят правилно, смятат експертите.

Предстои проектобюджетът да бъде внесен в Народното събрание за обсъждане.

Вижте повече в репортажа.