Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Христова: България е в неблагоприятна ситуация, кредитори ще ни искат повече пари

Според бившия социален министър е необходима драстична промяна в поведението на политиците

21.04.2023 | 20:43 Редактор: Петя Кръстева

Служебният кабинет представи проекта си за Бюджет 2023. В него е включен дефицит от 12 млрд. лв. и потенциално нарастване на външния дълг на страната до 46 млрд. лв. до края на годината. 

Изненадана съм от параметрите на бюджета. Обезкуражихме се достатъчно, след като отложиха приемането ни в Еврозоната. Мислех, че стриктно ще следваме изискваните критерии за влизането ни в нея. Очевидно нещата са гледани по друг начин. Може би наистина има нови величини на разходите - даваме много за компенсациите за бизнеса. Тревожа се как при това положение едно редовно правителство ще успее да изготви пакет с антиинфлационни мерки за домакинствата. Държавата е в много неблагоприятна ситуация. Това заяви бившият социален министър Христина Христова в ефира на "Денят ON AIR". 

По думите ѝ при "изготвянето на бюджета се следва консервативна линия - да не се увеличават данъците".

"След като няма да се увеличават данъците, се пристъпва към теглене на дълг. При отварянето на голям процент бюджетен дефицит този дълг ще ни излезе скъп. Кредиторите ще искат повече пари. Започва една усложнена обстановка, която буди тревога", отбеляза гостът. 

Според нея, за да се излезе от ситуацията по най-добрия за страната начин, е необходима спешна промяна на поведението на политиците и излъчване на редовен кабинет. 

"Не е беда служебният кабинет да внесе бюджет с определени параметри", смята тя. 

Христова беше категорична, че държавните пари трябва да се разпределят целенасочено и да бъде въведена официална дефиниция на термина "енергийна бедност".

Гледайте целия разговор във видеото.