Асен Василев: Няма да подкрепим проектобюджета за 2023 г., пълен е с грешки

Дефицитът може да бъде намален до 3%, заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната".

23.04.2023 | 13:36 Редактор: Вяра Димова

"Продължаваме промяната" няма да подкрепят проектобюджета за 2023 година, заради грешките в него, заяви съпредседателят на партията Асен Василев. Според него дефицитът може да бъде намален до 3%. Василев отново подчерта, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ-СДС, но са готови при получаване на втория мандат да предложат състав на кабинет.

"Ще подкрепим бюджет с 3% дефицит, без увеличение на данъците", заяви Василев.

Открити грешки са причината настоящият проектобюджет да не бъде подкрепен. Според бившия финансов министър по Плана за възстановяване и устойчивост са заложени да се направят всички разходи, а да се получат нула процента от приходите.

По думите му втората грешка е, че не е заложено да се съберат 100 процента дивидент от държавните предприятия. Само с корекцията на тези две грешки бюджетният дефицит намалява с над 4,5 млрд. лева, твърди Василев.  Заложените капиталови разходи са в размер на над 10 млрд. лева, като за миналата година те са два пъти по-малко.

"Трябва да се види много детайлно каква е степента на готовност, има ли пуснати поръчки, има ли избрани изпълнители, за да може тези капиталови разходи всъщност да се реализират", коментира още Василев.

Той потвърди, че при получаване на втория мандат, коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" ще предложи състав на кабинет, който да превърне България в нормална европейска държава.

"Ще разговаряме с всички политически сили, за да можем да получим подкрепа за тези политики", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната".

Коалицията няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ-СДС, защото смятат, че посоката на управление на страната в последните 2 години трябва да бъде запазена.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 1 година
Когато бяхте на власт, България беше ли "нормална европейска държава"? Сигнализирай за неуместен коментар