Борисов: Или заставаме заедно зад бюджета, или държавата ще колабира

Лидерът на ГЕРБ предупреди за капани, които не са отразени в сметките на служебното правителство

22.04.2023 | 18:44 Редактор: Вяра Димова

Най-голямата политическа сила ГЕРБ-СДС ще направи всичко възможно, за да се състави редовно правителство, заявиха от партията на брифинг. А Бойко Борисов призова лидерите на всички партии да направят коментар за бюджета, и предупреди, че има още капани, които не са отразени в сметките на служебното правителство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че в следващите дни партиите в парламента трябва да решат три основни въпроса.

"Теглим огромен дълг, режем и вдигаме данъците... колко наивно е това, което предлагат? Или заставаме заедно зад бюджета и реформите или казваме в купом, пускаме дълга, според мен около 10 юни държавата ще колабира", заяви Борисов.

Борисов се обърна към заявилите желание за самостоятелно управление от "Възраждане", че повече от 2 млрд. ще отидат за лихви в чуждите банки и категорично отрече, че американци са говорили с него, за да му поставят условия. Народните представители от ГЕРБ-СДС адмирираха добрия тон при обсъждането на законодателните промени в работните групи с "Продължаваме промяната - Демократична България", но посочиха, че проектобюджетът за 2023 година е в този вид, следствие на тяхното управление.

"Две години веселата компания на "Промяната" поръчваше и сега дойде сметката" , заяви Делян Добрев.

"За следващите три години ще платим само за лихви над 4,5 - колкото две магистрали "Хемус", каза Деница Сачева.

"Това е резултатът от работата на правителството - огромна дупка в бюджета", посочи Десислава Атанасова.

Сред скритите дефицити, които бяха изтъкнати, са ограничените разходи за растеж и намалените средства за образование, здравeопазване, социални помощи и обезщетения. Според ГЕРБ инвестициите по националния бюджет са на санитарния минимум.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)