Поредица политически коментари за проектобюджет 2023: Ще бъде ли подкрепен?

Бойко Борисов призова партиите за позиция

23.04.2023 | 18:34 Редактор: Михаела Димитрова
Поредица политически коментари за проектобюджет 2023: Ще бъде ли подкрепен?

Уикендът беше белязан от поредица политически коментари във връзка с проектобюджета. В представеното в петък предложение от финансовия министър Росица Велкова и служебния премиер Гълъб Донев е заложен рекорден дефицит от 6,4%, който в номинално изражение представлява 12 млрд. лева.

Първо лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов призова партиите за позиция и посочи, че при така представените параметри, държавният дълг ще стане над 70 млрд. лева и с този показател разговорът за присъединяването на България към еврозоната се обезсмисля.

Днес съпредседателят на "Продължаваме промяната" коментира, че дефицитът може да бъде намален, ако се отстранят допуснатите грешки в него.

Реакции дойдоха и от останалите партии в парламента.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че с този дефицит трябва да забрави за каквото и да било влизане в еврозоната за следващите няколко десетилетия. "Това са екзотични, вредни идеи и експерименти на фона на много тежкото състояние на публичните финанси в държавата", каза той.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов се застъпи за реформи в публичния сектор и ограничаване на астрономически ръст на разходите.

От БСП все още не са коментирали проектобюджета за 2023, очаква се това да стане в утрешния ден.