България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ПП-ДБ са "сърдитата" партия в момента, Радев си взел поука от атаката срещу ГЕРБ?

Според Нидал Алгафари и Георги Проданов с втори и трети мандат нищо няма да се случи

10.04.2023 | 09:02 Редактор: Искра Ангелова

Въпреки призивите за широко евроатлантическо правителство, едно е ясно на този етап - обединение между първите двама на изборите - ГЕРБ/СДС и коалицията ПП-ДБ, няма да има. Имената на новите 240 вече са ясни. Всеки глас ще е важен.

"Това, че хората искат правителство, е едно, но това да го искат десетте души, които решават какво се случва в държавата, е съвсем различно. Това са Кирил Петков, Бойко Борисов, Асен Василев, Румен Радев, Корнелия Нинова, Ахмед Доган, Мустафа Карадайъ. Те са тези, които трябва да решат и да се разберат помежду си. Аз съм с усещането, че ще има правителство, макар и много сложна комбинация от варианти, които ще измислят. Но всички се убедени, че трябва да има", каза пиар експертът и писател Нидал Алгафари в студиото на "България сутрин".

Според него в противен случай ще отидем на избори, на които хората ще се разсърдят още повече.

"Те ще изпаднат в една ситуация, че освен ПП-ДБ, които в момента са сърдитите, че хората не са ги припознали, така ще се окажат всички политически формации. Кирил Петков обясняваше, че ще бият, че дори и с много", допълни Алгафари.

"Отиваме към по-лошия вариант от сегашната ситуация. Последните 2-3 дни се наблюдава говорене в посока какво ще бъде правителството, а не дали ще има. Явно с действията на президента, който назначава част от министрите си навън, нещата отиват в тази посока. За мен това ще бъде по-безпринципният вариант от двата възможни. Първият беше ПП-ДБ и ГЕРБ, а вторият - с всеки, който би изтъргувал подкрепата с първия мандат на ГЕРБ", коментира политологът Георги Проданов.

По думите му предишното предложение на ГЕРБ за експертен кабинет е било с хора, обвързани с провалени правителства и минали управления.

"Не виждам нищо лошо в експертно правителство. Другото е принципно да отидем на още едни избори, след това на още едни и така до момента, в който кандидатите за народни представители да гласуват сами за себе си, защото никой друг няма да гласува за тях. Президентът Радев беше основният, атакуващ политическа партия ГЕРБ и ДПС - много остро влезе в тази битка с тях, но в един момент осъзна, че по този начин не става и че трябва да се намери вариант, в който и президентът, и ГЕРБ да видят, че има неща, които са лоши", поясни пиар експертът.

Той смята, че в момента и двете страни постъпват достатъчно мъдро.

"Както и ДПС, и БСП. В партията на Нинова хората са "врели и кипели" и знаят много добре, че без Народно събрание ще е много труден животът им", допълни Алгафари.

А Проданов е на мнение, че бъдещето на БСП е свързано с участие във властта.

"Това означава и що-годе прилично явяване на местните избори. Не се съмнявам, че ще участва в подкрепа на този кабинет. Картината, която описва Алгафари, е идеалистичният вариант. Всеки ще извлече полза от това, не съм сигурен ние колко като общество ще имаме полза от подобна глутница", лаконичен бе политологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Нидал Алгафари ИТН ще бъдат като "резервна гума": Ще седят и ще чакат дали ще се наложи отнякъде някакви гласове, за да могат да се изтъргуват срещу някакви политики. А министрите от служебния кабинет не са собственост на никого, включително и на президента. Съвсем нормално е и от служебния кабинет да се вземат хора, но и да се върнат по-назад да се търсят министри, извън правителствата на Борисов, от БСП също има достатъчно кадърни хора".

"Самият Борисов помъдря, няма нужда да бъде министър-председател, ще си остане депутат. Това, което каза в средата в седмицата, беше повторение на поканата от резултатите на изборите през 2022 година - при него нямаше демонстрация на различно поведение. Но това му качество да бъде в пленарна зала, е чисто ново, отдавна не е бил депутат", категоричен е Георги Проданов.

Според двамата с втори и трети мандат нищо няма да се случи.

"Надявах се Борисов да застане начело, защото е по-хубаво да имаме човек, който е "врял и кипял", отколкото да поставим човек, който тепърва да се учи и да разбира кое къде е. В момента ни трябва министър-председател, който знае как да управлява, да знае онези нишки, които да много дълги навсякъде", коментира писателят.

Според Проданов премиер ще е човек, който е готов да прави компромиси.

"Много трудно би било кабинет, оглавен от Бойко Борисов, да влезе в публична договорка с ДПС. Но примерно, проф. Герджиков е идеален вариант, той е работил с ДПС, БСП, ГЕРБ, работил е и с президента", припомни той.

За Алгафари пък идеален министър-председател би бил именно лидерът на ГЕРБ.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Нищо по-добро за момента няма. Борисов е стар вълк в политиката и знае от къде духа вятъра. Ако някой направи правителство, това ще е само той. Никой не може да му отрече дипломатическите качества. От Политически Пубертети не може да се очакват разумни ходове. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Джо
преди 1 година
Да бяхте влезли в една селска кръчма щеше да има по задълбочен Политанализ.Тея тримата са политически зависимии и преориентацията им от известно време не им помага за трезвен поглед. Сигнализирай за неуместен коментар