Хора на изкуството: Ако не направите правителство, ще бъдете наказани наесен

Владимир Левчев и Калин Вельов смятат, че партиите трябва да направят максималните компромиси за съставяне на кабинет

07.04.2023 | 20:57 Редактор: Михаела Димитрова

Интелектуалци и експерти зоват партиите да направят правителство и да обединят сили.

"В това писмо, което подписах, никъде не се пледира за коалиционно правителство, а за едно програмно правителство с ясно начертани приоритети и с ограничен хоризонт. Коалиционно правителство между ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" е невъзможно. Ако се откажат изобщо разговори, едната възможност е правителство на така наречената "хартиена" коалиция, която може да се нарече Коалиция "Магнитски", но не мисля, че този вариант е много възможен, защото избирателите на ГЕРБ и БСП не са "За" такава коалиция", каза писателят Владимир Левчев в студиото на "Денят ON AIR".

"Всички партии, които отказват да приемат едно правителство на този етап, е вероятно да бъдат наказани през есента. Тези сметки, които се правят сега, като това да продължим същата политика на отказ, не мисля, че нещата ще бъдат по този начин. Това, което чух по всички малки населени места по време на предизборната кампания, във всеки разговор имаше, че ако не направим стабилен кабинет, вече ще хващаме "сопите". Затова и подкрепих този призив, необходимо е партиите да седнат на масата и да загърбят тези партийни интереси, които чуваме всеки ден", заяви музикантът Калин Вельов пред Bulgaria ON AIR.

Според Левчев по-удобно е щяло да се говори за програмно правителство, ако "Продължаваме промяната-Демократична България" бяха спечелили изборите: "Разликата е много малка, ясно е, че нито една от двете сили не може сама да състави правителство, по никакъв начин. Вторият вариант е мандатът да отиде при "Продължаваме промяната-Демократична България". Ако те също предложат такъв вариант на коалиционно правителство, ГЕРБ ще кажат: "Вие не искахте да говорите с нас и ние няма да говорим с вас."

Според него след това биха следвали нови избори, което би означавало шесто президентско правителство и увеличаване на резултата на "Възраждане".

"Хората не определят конкретно кои са партиите, които да сработят в правителството, те желаят стабилно управление, което да изведе държавата от кризи. Несъставяйки правителство, партиите отблъскват избирателите още повече, увеличава се процентът на хората, които не гласуват. "Продължаваме промяната-Демократична България" ако излязат от централната градска част и обиколят малките населени места и разговарят с хората на място, много е вероятно да бъдат склонни да променят тази си политика", каза Вельов.

Попитан дали ще видим диалог и разбирателство между партиите, Владимир Левчев отговори: "От една страна Борисов подава ръка на "Продължаваме промяната-Демократична България", от друга, казва нека президентът предложи министри. С Костадинов имаше някакво заиграване. Президентът по Конституция няма право да участва в създаването на правителство, освен ако парламентът не работи. Трябва да има програма, по която да има съгласие", добави той.

"Ако си дадат сметка, че на следващите избори процентът им ще отиде надолу, би трябвало да смекчат позицията. Този призив, който сме подписали, той е към всички политически сили. В името на стабилността на България, е необходимо всички да направят максималните усилия и компромиси", категоричен е Калин Вельов.

Гледайте целия разговор във видеото.