ПП-ДБ отчита много проблеми с провеждането на вота: Обединението на тези избори не е достатъчно

"Ще работим и говорим с всички политически партии по важните политики на страната", заяви Кирил Петков

07.04.2023 | 16:27 Редактор: Михаела Димитрова

Всички партии от коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" са взели решение, че няма да подкрепят правителство с мандат или участие на ГЕРБ.

"Не може да подкрепим правителство, кадрувано от Борисов, аргументите са много, от Мишо Бирата до "Руско-турски" поток и т.н. Ние сме коалиция от партии, не сме орган за реабилитация, нито за амнистия", коментира ген. Атанас Атанасов. 

Ако от ГЕРБ не успеят да съберат подкрепа за първия мандат, от ПП-ДБ ще предложат състав на кабинет с втората папка. "Ще работим и говорим с всички политически партии по важните политики на страната, и ако с първия мандат ГЕРБ не успеят да формират правителство, ние ще поемем отговорността и ще предложим мандат за правителство от нашата коалиция", каза Кирил Петков.

Въпреки различията с политическите опоненти, коалицията ще се включи в разговори с всички партии по важните политики за страната като държавния бюджет, инфлация, цени на храните, еврозоната и Шенген.

"Нашата оценка е, че обединението на тези избори не е достатъчно, но оттук нататък задачата е да бъде възстановена парламентарната република, по този начин да реализира приоритетите на практика, не само на думи", заяви Христо Иванов. 

От обединението отчитат сериозни проблеми с провеждането на изборите. "В 2234 секции - или почти 17% от секциите, има разминаване между гласовете, регистрирани от машината и гласовете, които са вписани в секционните протоколи. В 2600 секции мобилните устройства не са предавали на живо броенето на бюлетините, това е по информация на Министерството на електронното управление", каза Асен Василев.

Бойко Борисов коментира веднага след пресконференцията на втората политическа сила с пост във Facebook.  "С търпение се постига много повече, отколкото с инат.

На брифинга не беше допуснат журналиста от сайта "Неудобните" - Николай Караколев, което доведе до напрежение за кратко.  Лидерите на партиите от коалицията не отговориха и на въпросите на журналистите. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: БГНЕС


3
0 rate up comment rate down comment 0
Милена
преди 1 година
Магарета на мост е положението Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Стенли
преди 1 година
на Христо Иванов никога не му е достатъчно, хахахаха Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Ваня
преди 1 година
Основният проблем е, че тази коалиция е слаба и нестабилна и нищо добро не можем да очакваме от нея. Сигнализирай за неуместен коментар