Герджиков: ГЕРБ-СДС ще съумеят да направят коалиция с БСП и ДПС, поведението на ПП-ДБ не е отговорно

"Ние много страдаме от партиен егоизъм", заяви бившият служебен премиер

08.04.2023 | 20:29 Редактор: Искра Ангелова

Тези избори не доведоха до нищо особено - патова ситуация. Две политически сили с почти изравнени възможности, но все пак и превесът на ГЕРБ не е съвсем за пренебрегване. Доброто при тях е, че те са склонни на коалиция с почти всички, разбира се, без "Възраждане". Това заяви бившият служебен премиер и бивш председател на НС проф. Огнян Герджиков в студиото на "Опорни хора".

Според него поведението на ПП-ДБ не е национално отговорно.

"Това е егоистично партийно поведение. Ние много страдаме от този партиен егоизъм, слагаме интересите на партията над националните интереси. Липсва достатъчно коалиционна култура в повечето партии и заради това има такива проблеми. ПП-ДБ имаха някакво самочувствие, че пак ще бъдат първи и до последно не можаха да повярват, че не са", допълни проф. Герджиков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му отливът на избиратели спрямо "Продължаваме промяната" е заради това, че не са оправдали големите надежди, с които са били посрещнати в началото.

"Самият аз, когато те се появиха, признавам си, казах: "Ето, едни интелигентни, млади хора, ще внесат нещо ново и свежо". Но постепенно този ентусиазъм се спихна. "Възраждане" има добър резултат, но е с различна политическа нагласа. Смятам, че ГЕРБ-СДС ще съумеят да направят коалиция с БСП и ДПС, това ми се струва реалистично. Не че това ще бъде кабинет, който ще изкара пълен мандат, но все пак ще бъде едно начало и дано да бъде поне до местните избори", изрази надежда бившият председател на НС.

Проф. Герджиков е категоричен, че тънките политически сметки ни карат да се въртим в този омагьосан кръг: "Държавите с по-голяма политическа култура превъзмогват подобни партийни пристрастия в името на държавата. Германия е един такъв чудесен пример."

Попитан дали темата за Украйна няма да раздели партиите, той отговори: "Темата е много деликатна. Моето мнение е, че Украйна трябва да бъде подпомогната, но не непременно с оръжия. Тази война води до много сериозен икономически трус за целия свят, за Европа на първо място. Трябва да се сложи край, а той няма да дойде с непрекъснато въоръжаване и превъоръжаване."

Бившият служебен премиер смята, че кабинет на малцинство не би могъл да има успех.

"На хората им омръзна месец през месец да ходят до урните. Виждате и избирателната активност каква е, не може да стигне 40%. В Конституцията пише, че това е едно право, но след това законът казва: "Не, това е задължително". И кое му е задължителното? - Нищо. Това са неща, които сриват доверието в държавата, правовата система", коментира още той.

И призна, че резултатът на НДСВ за него е болна тема.

"Първо - ние нямаме никакви финанси, а избори се правят с много пари. Опитът да напомним за себе си се оказа несполучлив. Бях относително по-голям оптимист. Моята прогноза беше за 3%", поясни проф. Огнян Герджиков, като добави, че според него кабинет ще има.

Гледайте целия разговор във видеото.