ЦИК обяви избраните за депутати, Слави Трифонов се отказа от мястото си

Против решението се обяви единствено заместник-председателят Цветозар Томов 

08.04.2023 | 14:30 Редактор: Тодор Петров
ЦИК обяви избраните за депутати, Слави Трифонов се отказа от мястото си

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решението, с което обяви за избрани поименно народните представители по изборни райони и кандидатски листи. Решението предстои да се обнародва в Държавен вестник. 

Във вчерашния ден избраните от два района кандидати трябваше да уточнят от кой район предпочитат да бъдат народни представители. Против решението се обяви единствено заместник-председателят Цветозар Томов с мотива, че тази практика довежда до сериозни изкривявания на вота на избирателите.

ЦИК взе решение, с което прие заявлението на избрания за депутат Станислав Трифонов да бъде заличен от списъка с депутатите в 49-ото Народно събрание.

Трифонов от "Има такъв народ" беше избран в две листи в Благоевградския и Старозагорския район.

ВИЖТЕ ТУК ПЪЛНИЯ СПИСЪК С НОВИТЕ ДЕПУТАТИ

Кандидатите, излъчени от два района, вече са 20, сред тях са и повечето от лидерите на политическите партии и коалиции. Председателят на ГЕРБ - Бойко Борисов е избран от Пловдив и София, като той е предпочел да влезе в Народното събрание от пловдивския район. В два района са избрани и лидерите на ДПС - Мустафа Карадайъ, който ще вземе мандат от Шумен, "Възраждане" - Костадин Костадинов от Варна и БСП - Корнелия Нинова от София.

В две листи гласоподавателите са избрали и Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, която ще влезе от Русе, Катя Панева от "Продължаваме промяната-Демократична България" от Хасково, Делян Пеевски от ДПС от Благоевград, Тошко Йорданов от "Има такъв народ" от Плевен и Кристиан Вигенин от БСП, който предпочете депутатски мандат от Ямбол вместо Велико Търново.

Очаква се и най-възрастният, и най-младият депутат да бъдат от ГЕРБ-СДС. Това са председателят на 48-ото Народно събрание Вежди Рашидов и областният координатор на Русе - Георги Кръстев, който е едва на 23 години.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Айде Славчо, давай президентската република и катострофирай тотално държавата. Ти си човека! Силен си! Смел си! И си най-умният! И без това нямаш деца, тегли една на всички тука. Сигнализирай за неуместен коментар