България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ковид-19 се припокрива с грипа, трябва бърз тест и ранно започване на лечението

Д-р Миндов: Ваксините срещу коронавируса не оправдаха доверието

13.01.2023 | 08:08 Редактор: Тодор Петров

Здравният министър Асен Меджидиев обяви, че на този етап няма основание да се обяви национална грипна ваканция. Грипна ваканция вече обявиха в няколко града с висока заболеваемост.

"Няма голям натиск. Миналата седмица тръгна една вълна, след което затихнаха нещата. София-град сме на 1/3 от това в Бургас. При децата е по-голям процентът. Ковид много се припокрива с грипа. Ваксинираните го карат по друг начин. Рязко начало с висока температура, хубаво е да се направи тест вкъщи или в лицензираните лаборатории. При грипа трябва колкото може по-рано да се започне лечението с противорисуни препарати", заяви пред Bulgaria ON AIR д-р Георги Миндов - председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

Специалистът посочи като грешка безразборното пиене на антибиотици, с които си сриваме още повече имунната система. Инкубационният период е кратък - ден-два, отбеляза д-р Миндов и добави, че оставаме на първо място в Европа по смъртност и неваксинираност. 

Председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари подчерта в студиото на "България сутрин", че рецепта по Здравна каса или направление, без преглед и физически подпис, в момента не е разрешено и се води престъпление.

"Когато температурата се задържи няколко дни и се появи кашлица, вторично се срива имунната система и се наслагва инфекция. Типично сухата кашлица преминава във влажна и различни по цвят храчки, отпадналост и стягане в гърдите, което показва, че инфекцията слиза надолу. Най-честите усложнения са пневмониите", каза още д-р Миндов.

"Хората си мислят, че маските са белезници за лицето. Най-после ще го изболедуват по този начин и ще разберат защо хората в други държави ходят по улиците с маски. Пазят себе си и околните. В лечебните заведения маските са задължителни", настоя медикът.

Д-р Миндов призна, че последно е ваксинирал пациенти срещу Ковид-19 през ноември 2022 г. Приключи желанието за ваксиниране, отбеляза той и добави, че ваксините са нискоефективни, което е демотивирало населението. Явно ваксините не оправдаха доверието, посочи лекарят.

Д-р Миндов коментира още, че е имало недостиг на противогрипни ваксини, а в цяла Европа в момента има повишен интерес. Ваксините са изчерпани, остава ни да спазваме мерките против грипа, заяви той.

Гледайте целия разговор във видеото.